Tag den nationale test: Er du klogere end en folkeskoleelev?

De nationale test for eleverne i folkeskolen er for svære, mener to forskere, der har skrevet et brev til undervisningsministeren. Prøv kræfter med de nationale test i artiklen og se, om du kan klare matematik for 3. klasse.
Tag testen og se, hvor skarp du er i de test, forskere mener er for svære til de danske folkeskoleelever.
Tag testen og se, hvor skarp du er i de test, forskere mener er for svære til de danske folkeskoleelever. Foto: Modelfoto/Shutterstock

De nationale test i folkeskolen er for svære. Det mener to af forskerne i hvertfald.  Derfor har de skrevet et brev til undervisningsministeren. Det skriver TV2 Nyhederne.

Det drejer sig om professor emeritus med speciale i statistik og psykometri Svend Kreiner. Han var i sin tid konsulent under udviklingen af de nationale test. Han har sammen med professor Jeppe Bundsgaard skrevet et brev til undervisningsminister Merete Riisager (LA)

De mener, at testene måler upræcist, og ikke giver lærerne ny viden om eleverne. For det andet måler de ikke, om eleverne kan bruge færdighederne i virkeligheden. Og slutteligt har lærerne en opfattelse af, at testene er til for, at nogen kan kontrollere dem.

- Den mangelfulde indsigt i, hvad testresultater betyder, skyldes ikke lærerne. Det skyldes udelukkende, at man ikke har forstået at formidle tingene på en ordentlig måde. Det er ministeriets ansvar, og vi kan kun opfordre til, at ministeriet tager problemet alvorligt og gør noget ved det, skriver de to forskere i brevet.

Kan du selv klare testene?

Men spørgsmålet er så, hvordan du klarer de nationale test?

Undervisningsministeriet har lavet en række demotest, hvor du kan teste dig selv med 15 spørgsmål i forskellige fag på forskellige klassetrin.

Ved du eksempelvis, hvad det vil sige at være 'bister', som 6. klasses elever helst skal kunne? Eller ved du, i hvilken ordklasse, der har stort begyndelsesbogstav, er det dansk som andetsprog for 5. klasse, der er testen for dig.

Kan du svare på, om aborren, gedehamsen og blåmejsen er enten leddyr eller hvirveldyr, som man skal kunne i biologi for 8. klasse? Er du lidt mere til vejr, vind og kontinentalplader, kan du også prøve kræfter med geografi for 8. klasse

Du kan også prøve kræfter med 3. klasses matematik, og her er et godt råd, at du skal kunne din tre-tabel.

Vil du prøve kræfter med de nationale test, er de alle at finde lige her.

Fakta om de nationale test

De nationale test er for elever 2. til 8. klassetrin. Ti test er obligatoriske, mens fire test er frivillige.

Eleverne bliver testet i følgende syv fag:

- Engelsk
- Dansk/læsning
- Dansk som andetsprog
- Biologi
- Fysik/kemi
- Geografi
- Matematik 

Testene foregår digitalt og er adaptive. Det vil sige, at de tilpasser sig elevens faglige niveau undervejs.

Testene blev indført i 2008.

Kilde: Undervisningsministeriet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.