Sygeplejersken Trine i chok: "Hun slog mig på armen og gav mig kradsemærker"
Sygeplejerske Trine Schmidt Sørensen har oplevet vold på jobbet. (Foto: Foto: Privat)
Sygeplejerske Trine Schmidt Sørensen oplevede for et par måneder siden en voldsom episode med en dement patient. Over hver tredje sygeplejerske i Danmark har det seneste års tid oplevet trusler og vold på jobbet, viser undersøgelse.

Slag, kradsemærker og personlige trusler fra patienter.

Det er, hvad Trine Schmidt Sørensen har været udsat for som sygeplejerske. Hun har sin daglige gang på Organkirurgisk Afdeling på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, hvor hun har været ansat i halvandet år.

Chikane mod sygeplejersker: "Jeg ved, hvor dine børn går i skole"

Selvom hun er glad for sit fag, er der også dage, der er mindre sjove. Særligt de dage, hvor patienter og pårørende bliver aggressive og ikke vil samarbejde.

For et par måneder siden blev hun slået af en ældre dement kvinde, der ikke forstod, at hun var indlagt. Sammen med en kollega forsøgte Trine Schmidt Sørensen at tale kvinden til ro, men det endte helt galt.

- Jeg fik et chok. Mest fordi jeg synets, at det var synd for hende, fortæller den sønderjyske sygeplejerske til fagbladet Sygeplejersken, der i den seneste udgave af bladet har sat fokus på de trusler og voldsepisoder, sygeplejersker i Danmark må stå model til.

- Den demente kvinde blev verbal aggressiv, og det endte med, at hun slog og ramte mig på armen. Hun gav mig også kradsemærker, fortæller Trine Schmidt Sørensen til Avisen.dk om episoden, der langt fra er enkeltstående.

Spyt, spark og kast med genstande

Faktisk har 37 procent af alle sygeplejersker i Danmark i løbet af de seneste 12 måneder været udsat for vold og trusler på jobbet. Det viser en undersøgelse foretaget for Dansk Sygeplejeråd.

Arbejdstilsynet har fra november 2016 til april 2018 givet landets hospitalsafdelinger hele 56 påbud på baggrund af dårligt, psykisk arbejdsmiljø. 21 af dem handlede om vold og trusler mod sygehus-ansatte.

Fagbladet Sygeplejersken har fået aktindsigt i Arbejdstilsynets rapporter fra kirurgisk sengeafsnit på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, der har været hårdt ramt. Her fremgår det, at de ansatte i nogle uger dagligt "kan være udsat for fysisk og psykisk vold fra patienter og pårørende”. Det handler om verbale krænkelser, højlydte vredesudbrud og utilfredshed samt fysisk vold – som eksempelvis spyt, spark og kast med genstande.

Episoder bliver anmeldt 

Selvom Trine Schmidt Sørensen slår fast, at fysiske aggressioner aldrig må blive et vilkår på de danske hospitaler, overrasker det hende ikke, at eksempelvis demente kan reagere meget voldsomt.

- Vi møder jo mange forskellige patientgrupper, og når de demente er meget opfarende, er det en måde for dem at udtrykke sig på, siger hun.

Ifølge Trine Schmidt Sørensen er sygehusledelsen i dag gode til at tage hånd om de ubehagelige oplevelser, de ansatte kan komme ud for. Trusler og vold bliver nu anmeldt omgående, lyder det fra sygeplejersken.

- Vi har ugentlige samtaler med vores ledere, og her bliver vi spurgt, om vi har været udsat for noget. Hvis vi har det, bliver det anmeldt. Derudover har vi kontaktpersoner på vores afdelinger, som vi kan gå til, hvis vi har brug for at snakke, siger Trine Schmidt Sørensen.

via Listen To News