Fra det slidsomme arbejde på kræftafdelingen til pengepræmie på de bonede kongresgulve.
På tre år har sygeplejersken Katrine Fridthjof taget den bemærkelsesværdige tur med et dansk kræftprojekt, der nu høster international hæder.
Det skriver Dansk Sygeplejeråd på deres hjemmeside dsr.dk.
Den 30-årige sygeplejerske har siden 2014 været leder af et projekt, der har gjort det nemmere at være patient med svær kræftsygdom som eksempelvis leukæmi. Hun har nemlig sammen med Rigshospitalets hæmatologiske afdeling udviklet ’kemo to-go’ – altså en måde hvorpå patienter via et tidsindstillet pumpeapparat i en rygsæk kan få kemoterapi i eget hjem.
Og det har patienterne været glade for.
- For nogle handler det bare om at komme hjem at sove i egen seng, men for rigtigt mange handler det om ikke at føle sig sygeliggjort. Vi havde klart undervurderet, hvor meget friheden betyder for patienterne, siger hun til dsr.dk.
Og hun kan nu glæde sig over, at projektet netop er blevet tilkendt 35.000 kroner og en 2. plads ved den internationale innovationspris fra International Council of Nurses. Den bliver overrakt på en kongres i Barcelona i maj måned.
- Det er rigtig stort, at vi er lykkedes med noget, som er ret banebrydende. Vi har flyttet grænsen mellem hjem og hospital. Og så er det en dejlig anerkendelse at få ude i verden, siger hun til Avisen.dk.
Kommer fra gulvet
Katrine Fridthjof forklarer, at det er specielt, at det er hende som sygeplejerske, der modtager hæderen.
- Noget af det unikke i det her projekt er, at det er mig som sygeplejerske, der har bestemt hvordan, vi skulle gribe det an. Man har valgt en fra gulvet, som kender systemet fra bunden. Det har været en del af succesen, tror jeg, siger Katrine Fridthjof til Avisen.dk.
Hun forklarer dog, at hun ikke kunne have gjort det uden hjælp fra kolleger fra afdelingen og de mere end 300 patienter, der har benyttet sig af tilbuddet.
Idéen blev oprindeligt født af klinikchefen på hæmatologisk afdeling, og blev siden udviklet og testet af Katrine Fridthjof, som gennem Rigshospitalets IdéRiget vandt et halvt års frikøb til at arbejde med projektet.
Nu skal pengene bruges til at dokumentere de positive effekter af projektet, der indtil videre er blandt andet færre bivirkninger og et generelt bedre sygdomsforløb.
Projektet er sidenhen taget i brug på samtlige hæmatologiske afdelinger i Danmark.