Splittet EU til afgørende topmøde
Danmark har formandskabet for EU, og Helle Thorning-Schmidt (S) kan se frem til et splittet Europa delt i tre, når der skal forhandles om finanspagt. Foto: AP Photo/Cedric Joubert / POLFOTO
Stort set umuligt, at alle 27 lande fortsætter i samlet trop, mener EU-ekspert om dagens topmøde om en finanspagt.

Et kaotisk topmøde med europæiske ledere, som kæmper mod det umulige: at blive enig om en fælles finanspagt.

Det er, hvad der er i vente på dagens afgørende topmøde i Bruxelles, vurderer lektor på Københavns Universitet, Marlene Wind, over for Newspaq.

"Mødet handler jo om at få den her finanspagt på plads, og så må man se hvilke lande, der vil gå med, og hvilke der ikke vil," lyder det fra EU-eksperten, som understreger, at hun langt fra ser i kortene, at målet om en fælles aftale kommer i hus.

"Jeg tvivler meget på, at de når frem til en aftale. Briterne har jo allerede meldt ud, at de ikke er med, så at få dem med er nærmest umuligt, ligesom vi har ni lande, der står uden for euroen, som kun kan være med på visse dele, så vi har altså et Europa delt i tre," siger EU-eksperten.

Dermed er det et splittet EU, som kæmper mod finanskrisen.

"Det er jo ikke særligt smart at sende det signal til markederne, at det kun er en lille klub og at resten af landene sådan set ikke er dedikeret på de samme budgetregler og politik, så derfor er det sådan set vigtigt for hele Europa, at så mange som muligt kommer med," siger Marlene Wind.

Om Danmark kan gå med i en eurofinanspagt, er endnu uvist.