Socialrådgiver-formand til Neergaard: Lad os bytte job et par uger ...
Socialrådgivernes formand Majbrit Berlau vil gerne hjælper beskæftigelsesminister Jørn Neergaard med at få styr på loven. Foto: SCANPIX arkiv
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen er "glad for, han ikke er socialrådgiver". Så er det bare om at komme i gang med at gøre vilkårene bedre, siger socialrådgivernes formand.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) erkendte onsdag under et åbent samråd i Folketinget, at han er glad for, han ikke er socialrådgiver og skal håndtere den meget komplekse lovgivning, faggruppen arbejder med.

Den ærlighed vil formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau gerne kvittere for: Så er det bare om at komme i gang, lyder hendes opfordring til ministeren.

- Han åbner jo op for, at han burde invitere mig til et halvdagsmøde. Så kan jeg forklare, hvad det er for nogle vilkår, socialrådgiverne arbejder under. Det er jo vilkår, han er direkte ansvarlig for, siger Majbrit Berlau til Avisen.dk.

- Jeg tager også gerne posten som beskæftigelsesminister et par uger, så vi kan få ryddet op, lyder det fra formanden.

Lovgivningen på det sociale område er enormt omfattende og kunne sagtens gøres mere effektiv og mindre bureaukratisk, mener Majbrit Berlau.

Godt med selvkritik

Onsdagens samråd handlede om en kompliceret sag, hvor borgere har fået frataget deres sygedagpenge på ulovlig baggrund. Det har Højesteret vurderet i efteråret, men alligevel kan mange risikere gå glip af pengene. I nogle kommuner skal borgerne selv være opmærksom på fejlen og henvende sig, mens andre kommuner vil droppe sagerne på grund af forældelse.

Jørn Neergaard Larsen anerkendte i går, at der er risiko for, at borgernes rettigheder kan være truet af omfanget og kompleksiteten af sagen. Og hans udtalelse om socialrådgivernes tunge job, skulle forstås som et ”udtryk for selvkritik”, fordi det netop er en ministers job at sørge for, loven ikke bliver for kompliceret.

Det vil Majbrit Berlau gerne give ham ret i.

- Det er en helt rimelig selvkritik. Men det kalder vel også på, at man som ansvarlig leder laver reglerne om. Han må sørge for at skabe nogle arbejdsvilkår, så de mange tusinde dygtige socialrådgivere ude i kommunerne kan bruge deres faglighed og ikke spilde så meget tid på meningsløs bureaukrati, siger hun.

Vold og trusler

Og den nuværende sag om sygedagpenge er et godt eksempel på, hvor han kunne starte, siger Majbrit Berlau.

- Det handler jo blandt andet om forældelsesfristen. Det er en meningsløs lovgivning, og den opfattes direkte urimeligt af borgerne, som føler sig snydt. Sådan noget er også med til at øge vold og trusler mod socialrådgiverne, fortæller formanden.

Så hvis beskæftigelsesministeren ønsker hjælp til at få styr på lovgivningen, står døren helt åben hos Dansk Socialrådgiverforening. Faktisk henvender de sig i forvejen ofte med gode forslag, siger Majbrit Berlau.

- Jeg er sikker på, at den gode Jørn Neergaard godt ved, han kan få al den hjælp, han overhovedet har brug for – vi er trods alt socialrådgivere!