Skat skruer bissen på over for firmaer
Specielt mindre virksomheder uden store administrative afdelinger risikerer at komme i karambolage med den nye bødeordning. Foto: Colourbox
Især mindre virksomheder risikerer en bøde fra Skat, hvis de har svært ved at hitte ud af indberetningsregler.

Virksomheder, der ikke kan finde ud af at indberette ansattes skatteoplysninger korrekt og til tiden, risikerer i fremtiden at blive mødt med en sand byge af bøder.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten har Skat siden 1. juli haft mulighed for at dele bøder ud til virksomheder, uanset om de pågældende bevidst har forsømt indberetningen, eller om det sket er i god tro.

Specielt mindre virksomheder uden store administrative afdelinger risikerer at komme i karambolage med den nye bødeordning, og det møder kritik fra blandt andet revisionsvirksomheden BDO.

- Man kan meget nemt komme til at uddele bøder til virksomheder, som gør en voldsom indsats for at have orden i tingene.

- Det vender den tunge ende nedad, fordi det rammer de små, der i forvejen kæmper en ulige kamp for at holde administrationen nede, siger Henning Boye Hansen, seniorskattekonsulent i BDO.

Han gætter på, at mange virksomheder vil stifte bekendtskab med de nye bøderegler, blandt andet fordi Danmark har nogle af de mest komplicerede personalegoderegler i verden.

Men heller ikke blandt de store virksomheder hejser man flaget for den nye bødeordning, som graduerer bødestørrelsen, så den afhænger af antallet af ansatte i virksomheden.

- Vi savner dokumentation for, at den hidtidige praksis ikke har virket, og at den nye er påkrævet og retter op på problemet, siger Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef i DI.

Hos Skat bekræfter specialkonsulent Hanne M. Christensen, at Skat sigter på at få virksomhederne til at makke ret og indberette rigtigt og rettidigt, da Skat i dag bruger mange ressourcer på det.

Det er nemlig et alt for stort antal fejl i virksomheders skatteindberetninger af deres ansattes løn, pension og personalegoder, der er den direkte årsag til, at Skat har fået lovhjemmel til at tage skrappere midler i brug.