Skat til ældre: Flyt 300 km eller du er fyret
303 km. Det er den præcise afstand mellem Skattecenter Maribo og Skats betalingscenter i Ringkøbing. De Gule Sider
Skat måtte betale en million for aldersdiskrimination af fem kvinder i 50'erne

Flyt tværs over Danmark. 303 kilometer til Ringkøbing. Eller bliv afskediget.

Den besked fik otte medarbejdere i Skattecenter Maribo. De fem nægtede, og var dermed fyret. Tre år senere måtte Skat betale dem 200.000 kroner hver i godtgørelse for aldersdiskrimination.

De fem var alle kvinder mellem 52 og 58 år med over 26 års anciennitet hos Skat. Nogle med over 40 år i statens tjeneste.

26 års tro tjeneste hjalp ikke

Men den lange anciennitet bragte ikke de fem kvinder noget godt, da kommunalreformen kom i 2006, og alle skattecentre skulle afgive medarbejdere til det nye betalingscenter i Ringkøbing.

Officielt hed princippet godt nok, at medarbejderne skulle udvælges efter hvilke opgaver, de sad med. Flyttede opgaverne til betalingscenteret skulle de med.

De fem ældste kvinder røg ud

I Maribo viste det sig, at der også var et andet kriterium. De fem kvinder i 50’erne var de ældste i deres gruppe: Gennemsnitsalderen blandt dem, der var blevet udpeget til at flytte til Ringkøbing, var på 56 år. Mens fire ud af de fem, der fik lov at blive, var 40’erne.

Der var reelt tale om fyringer. Hvis ikke de sagde ja til at flytte de over 300 kilometer efter mange, mange år i Maribo blev de fyret.

HK/Stat kørte sagen for de fem, da HK mente der var tale om aldersdiskrimination.

Skat tabte i både byretten og senere landsretten, hvor de fem kvinder fik 200.000 kroner hver i godtgørelse.