VORES VALG SF vil snakke dagpenge og efterløn med DF
Villy Søvndal er klar til at lave politik med Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti. De to partier har en række holdningsfællesskaber omkring dagpenge, hjemmehjælp og pension. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
SF melder sig nu klar til at samarbejde med Dansk Folkeparti på en række områder efter folketingsvalg.

Efter folketingsvalget er SF klar til et praktisk samarbejde med Dansk Folkeparti.

På ikke færre en syv områder er SF-leder Villy Søvndal klar til at åbne døren for Pia Kjærsgaard.

Det skriver Jyllands-Posten.

SF vil med Dansk Folkepartis stemmer sikre, at de 38.500, der står uden forsørgelse, når VKOR-flertallets halvering af dagpengeperioden træder i kraft til juli næste år, får en hjælpende hånd.

"Dansk Folkeparti har jo sagt, at de er betænkelige ved den aftale, de har indgået, fordi de troede, arbejdsløsheden vil falde, hvilket den ikke har gjort. At så mange kommer til at stå uden forsøgelse er så stor en katastrofe, at der er vi nødt til alt, hvad vi kan," siger Villy Søvndal til Newspaq.

Han skimter også et samarbejde omkring efterlønnen, som Dansk Folkeparti ellers har indgået en aftale om at afvikle sammen med VK-regeringen og Det Radikale Venstre.

"Jeg har forstået på nogle af DF'erne på det seneste, at de er betænkelige ved den aftale, de har indgået, fordi de er i tvivl om, hvorvidt de får det for det, som de troede," siger Villy Søvndal med henvisning til spørgsmålet om grænsekontrollen.

Men Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, afviser fuldstændig tilnærmelserne fra SF omkring efterløn og dagpenge.

Efterlønsforliget med regeringen og De Radikale står ved magt. Og en udskydelse af dagpengereformen, som Dansk Folkeparti, åbnede for i sidste uge kommer kun til at ske sammen med forligskredsen.

"Jeg tror, der er lidt panik over Villy Søvndal i øjeblikket. Men selvfølgelig står vi ved vores forlig. Det må han også lære, hvis han vil i regering, og det vil han jo rigtig gerne," siger Pia Kjærsgaard til Newspaq.

Socialdemokraterne bakker op om SF's kurmageri til DF. Men gruppenæstformand Mette Frederiksen (S) tror ikke på en alliance med Dansk Folkeparti.

"Det vil kræve, at DF vender sin politik på hovedet, men det vil være velkomment, for igennem de seneste 10 år har DF bidraget til at øge uligheden i det her land - ikke til at formindske den," siger hun til Jyllands-Posten.

Ifølge en ny måling fra Rambøll/Analyse Danmark vil Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti kunne tegne sig for et flertal efter valget.