Sexovergreb og sygdom hærger i flygtningelejr
Katastrofen vokser i området omkring Somalia og Kenya, hvor tørke og sult sender tusinder på flugt. Foto: Farah Abdi Warsameh
Hver dag strømmer tusinder af desperate flygtninge til Dadaab flygtningelejrene i Kenya. Kolera og overgreb præger hverdagen i lejren.

Dansk Røde Kors har besøgt verdens største flygtningelejre i Dadaab i Kenya, hvor 450.000 mennesker er flygtet til væk fra tørke og sult.

Flygtningelejrene vokser voldsomt med op mod 1.600 mennesker hver dag. De mange mennesker kan skabe lovløse tilstande i lejrene, hvor det forlyder, at der sker mange sexovergreb.

"Det jeg har hørt dernede er, at der foregår sexovergreb inde i lejrene. Det er en kæmpemæssig politiopgave at holde ro i lejrene, men hele det apparat er sat ud af spil," siger Jesper Gerner Jensen, der er international chef i Dansk Røde Kors, til Newspaq.

Han tilbragte hele fredagen i flygtningelejrene, hvor lidelsen blandt de mange flygtningen har gjort kæmpe indtryk.

"Det, der har gjort størst indtryk på mig er, hvor meget lejrene vokser hver dag og hvor stor nøden blandt flygtningene er. Den dag jeg var der voksede lejrene med 1.600 mennesker - multiplicerer man det op, så vokser lejrene med 45.000 desperate flygtninge om måneden," siger Jesper Gerner Jensen.

Han forklarer, at stammer og krigsherrer nu bor i lejrene og det fører kriminalitet med sig.

Men ikke nok med det, så er risikoen for den dødsensfarlige Kolera-sygdom overhængende.

"De der bor i Somalia, som går over grænsen og kommer til lejrene, de kommer fra et kolera-område, så de kan føre sygdommen med sig. Breder Kolera sig, kan det skabe uoverskuelige problemer," frygter Jesper Gerner Nielsen.

Kolera kan give voldsom diarré, som leder til væsketab og dehydrering.

Dansk Røde Kors opfordrer til at hjælpe de mange nødlidende. Det kan gøres ved at donere et beløb på 150 kroner ved at ringe 90 56 56 56. Man kan også sende en SMS og støtte med 150 kroner på nummer 1414.