Tæt på verden Sex-chikane bliver nu strengt forbudt
Den største udearbejdende gruppe af kvinder i Indien er i landbrug. Her er sex-chikane ikke forbudt i henhold til ny lov. CC BY via flickr.com CIAT International Center for Tropical Agriculture
Det gælder for husarbejdere men ikke i landbrug og forsvar.

Underhuset i Indien har efter lang tid vedtaget en lov, der gør sex-chikane ulovligt og strafbart. Overhuset skal også vedtage loven, før det er endeligt forbudt at genere kvinder seksuelt.

Da parlamentet mandag vedtog lovet skete det ikke uden støj og ballade fra tingets menige medlemmer. Man besluttede nemlig at sende den til afstemning uden debat, fordi kvinde- og velfærdsminister Krishna Tirath allerede har været gennem 39 ændringsforslag, skriver bureauet DNA.

Modstandere af loven klagede over manipulationer i stil med behandlingen af skandalerne om korruption med kullicenser.

Kompliceret

Seksuelle overgreb på kvinder er ganske almindeligt og sjældent straffet. I delstaten Uttar Pradesh, hvor der for nylig var valg, var voldtægt således et emne i valgkampen.

Loven omfatter alle kvinder på arbejdsmarkedet, herunder  daglejere, praktikanter, kunder og klienter. Loven omfatter næsten fem millioner ansatte i private hjem som kokke og stuepiger.

Men loven omfatter ikke kvinder indenfor landbrug, den største gruppe arbejdende kvinder, eller dem i militær og forsvar.

Det tog sin tid overhovedet at definere, hvad sex-chikane egentlig var for noget. I første udkast til loven havde lovgiverne undladt det punkt.

Nu står det klart for inderne, at chikane omfatter uvelkomne handlinger, berøringer, krav om sex, visning af porno med mere. Også upassende seksuelle tilråb falder ind under loven.

Privatsfæren

Lovens første udkast fra 2010 overså kvinder i private hjem. Faktisk er en tredjedel af alle kvinder på arbejdsmarkedet ansat privat. Myndighederne mente dengang ikke, man kunne håndhæve en beskyttelse.

Definitionen på hushjælp er bred. Loven beskytter lønnet hjælp, kvinder der betales med varer, som er ansat gennem et bureau, fuldtid og på deltid. Den gælder ikke familiemedlemmer.

Indiske kvindegrupper har kæmpet hårdt for lovgivningen, ikke mindst har de været på barrikaderne for at få privat ansatte beskyttet.

Erhvervslivet

Enhver virksomhed med mere end 10 ansatte skal herefter, såfremt loven bliver endeligt konfirmeret, nedsætte et klageudvalg. Meningen er, at det skal løse problemerne.

Gør virksomhederne ikke det, de skal, falder der en bøde på 5.000 kroner. Fortsætter et firma uden klageudvalget kan det miste licensen til at drive forretning.

Indien har overordentligt mange firmaer med færre end 10 ansatte. Til beskyttelse af kvinderne her skal lokalsamfundene nedsætte et udvalg med fem medlemmer.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.