Tæt på verden Yoga-guru tager kampen op mod de korrupte
Swami Ramdev forsøger at overtage sultestrejke-territoriet fra aktivisten Anna Hazara, der nu går ind i politik. Ukendt herkomst
Indien kan vinde gulmedalje i korruption, siger Swami Ramdev. Guruen vil mobilisere sine millioner tv-seere imod politikerne.

Den åndelige yoga-leder Swami Ramdev, også kendt som Baba Ramdev, går nu direkte efter Indiens ledende politikere med et ultimatum.

Den epidemiske korruptionen skal stoppe nu, og søndag aften vil han høre et svar fra premierministeren. Målet er at stoppe korruption og hjembringe milliarder i sorte penge, som rige indere gemmer oversøisk.

Ramdev er på tv hver eneste dag og har mange millioner seere, der nyder at deltage i hans yoga-øvelser. At han bruger sin status som en sociale politisk løftestang er ikke nyt. Nu skruer han op for pressionen.

Den store plan

Baba Ramdev vil søndag annoncere en plan, der forventes at blive en pan-indisk aktion, hvis ikke han får et tilforladeligt svar fra premierministeren. Målet er en såkalt lokpal-lov imod korruption.

Den korrupte politiske klasse i Indien har således fået sig en ny stærk modstander i en sociale bevægelse kendt for at arbejde med befolkningens sundhed.

Nu gælder det samfundets sygdomme med korruption som et åbenlyst sted at starte. I silende regn ventede 10.000 tilhængere på at høre ham tale i New Delhi, rapporterer Times of India.

Politikerne har groft sagt ignoreret yoga-guruens trusler om at mobilisere folkemasser imod dem. Politikerne siger atter, at de er næsten færdige med et lovforslag, som skal forelægges parlamentet i næste måned.

Sultestrejkere

Baba Ramdev har fastet i fire dage og truer med via sin betydelige mediemagt at udvide protesten til en national bevægelse. Han er således ved at bevæge sig ind på sulte-strejke territoriet, som Anna Hazare har behersket.

Swami Ramdev har en solid tilstedeværelse på steder som facebook med over 300.000 venner.

Hazare måtte dog for nylig afbryde sin faste til døden så vidt vides af mangel på folkelig begejstring, alder og træthed efter mange sultestrejker. Hazare går i stedet ind i politik på nationalt plan. Ramdev siger, at han ikke har politiske ambitioner.

Folkekrav

De folkelige bevægelser kræver, at politikerne langt om længe vedtager lokpal-regler, der kan dæmme op for deres egen og næsten alle andres korruption. Første skridt er en anti-korruptions ombudsmand, der ikke er fjernstyret af den politiske magtelite.

Et kampagnemål er at hjembringe alle de mange milliarder i sorte penge til staten og bruge dem til at hjælpe hundredetusinder af gældsplagede bønder og Indiens fattige folkemasser.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.