Der er ikke noget som nyopgravede kartofler. De er et helt måltid i sig selv med deres søde og friske smag.
Og med lidt koldt smør til eller som tilbehør til alverdens retter, er det en spise, som de færreste danskere ikke holder meget af.
Men når man køber de friske kartofler i supermarkedet (eller ved gårdudsalget), så er jorden på disse ofte lidt genstridig at få af, inden man koger dem.
Samvirke giver et godt råd til, hvordan du hurtigt og nemt løsner jorden:
* Skyl kartoflerne og læg dem ned i en frysepose.
* Kom en håndfuld groft salt ned i posen
* Luk posen og "ælt" den i et minuts tid.
* Hæld kartoflerne ud i vasken og skyl dem fri for salt – nu er al jorden og den fine skræl væk.
Opskrift: krydderkartofler
En af mine yndlingsopskrifter på nye kartofler er supernem og lækker:
Kog de nye kartofler og lad dem køle af
Skær dem i halve (eller kvarte alt efter størrelsen)
Put dem op i en skål (eller højt glas med låg, hvis de ikke skal serveres med det samme) og tilsæt 1 dl. olivenolie, saften af en hel citron, masser af grofthakkede urter – det kan være bredbladet persille eller frisk basilikum eller en kombination af dem, man holder mest af. Tilsæt salt og groft peber og rør rundt forsigtigt og stil på køl mindst en halv time før serveringen.
Super godt som tilbehør til alt fra sild, bøf, fiskefilet, lam m.m.