Så meget fyrer de rige nu af på julemiddagen
Med meget god vilje kan det lade sig gøre at strikke en traditionel julemiddag sammen for 703 kroner. Foto: Colourbox
Forskellen på, hvor mange penge vi bruger på julemad, stiger og stiger. De fattigste bruger i gennemsnit 770 kroner på julemiddagen. De rigeste fem gange så meget.

Når julebordet bliver dækket i morgen aften, er der stor forskel på, hvad der er på menuen rundt omkring i de danske hjem. De rigeste danskere bruger nu fem gange så mange penge på julemad som de fattigste.

Det viser en analyse, som forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen, har lavet af danskernes forventede juleudgifter.

- Sidste år brugte de kun fire gange så meget, så det er et tegn på øget polarisering i madbudgetterne. De rigeste bruger flere penge, mens de fattigste bruger en hel del mindre, siger hun til Avisen.dk.

Familier med en husstandsindkomst under 300.000 kroner skærer i år 11 procent af budgettet til julemad, mens de, der tjener over en millioner, skruer op med 2,5 procent.

Jul for 770 kroner

Den stigende ulighed viser sig ikke kun i madbudgettet. Undersøgelsen viser også, at der i år er dobbelt så mange danskere, der ikke har råd til at købe julegaver.

- Dem med de laveste indkomster sparer både på gaverne og maden i år, siger Ann Lehmann Erichsen.

Det hænger blandt andet sammen med, at mange er faldet ud af dagpengesystemet, har hun tidligere forklaret til Avisen.dk.

Gruppen med de laveste indkomter har i år afsat 770 kroner til at købe julemad for. Det lyder ikke af meget, men det kan faktisk lade sig gøre at strikke en julemiddag sammen for det beløb, understreger Ann Lehmann Erichsen.

- Man kan godt komme igennem julen med det budget, men man skal tænke sig godt om, og man skal over i noget discount, siger hun.

Ann Lehmann Erichsen har sammensat en traditionel julemenu, hvor fire voksne og fire børn kan spise sig mætte så billigt som muligt. Og det kan faktisk lade sig gøre for 703 kroner. Se her hvordan.

Del jeres mad

Selvom man kan klare sig igennem julen med et meget beskedent madbudget, vælger flere og flere danskere at søge julehjælp.

Og det er vigtigt, at man kan finde ud af at bede om hjælp, hvis man ikke selv har råd til at holde jul, lyder det fra Red Barnet.

Ellers kan børnene få en oplevelse af at være anderledes, og det kan føre til, at de bliver socialt isolerede og ensomme, forklarer seniorrådgiver Gitte Jakobsen.

- Man skal ikke være bange for at bede om hjælp, hvis man har brug for det. Og alle os, som har overflod, skal være mere åbne over for at dele vores mad med dem, der ikke har råd, eller invitere en ekstra til julemiddag, siger hun.