Dobbelt så mange har ikke råd til julegaver til børnene

De rige køber flere julegaver. De fattige køber færre. Og deres børn risikerer at blive socialt isolerede, advarer Red Barnet.
Under de fleste juletræer er der proppet med gaver, men i flere og flere familier er der ikke råd til julegaver.
Under de fleste juletræer er der proppet med gaver, men i flere og flere familier er der ikke råd til julegaver. Foto: Colourbox

I mange hjem er det et problem at få plads til alle julegaverne under træet. Men i flere og flere familier er problemet et helt andet. De har ikke råd til julegaver.

Vi bruger i gennemsnit lige så mange penge på julegaver i år, som vi gjorde sidste år. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.

Men bag tallene gemmer der sig en stigende ulighed i juleøkonomien, fortæller forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

- Der er en gruppe med lav indkomst, som ikke har råd til julegaver i år, selvom alle andre skruer op for forbruget. Det er et tegn på polarisering, siger hun.

Økonomiske problemer

Ann Lehmann Erichsen lavede i november en stor undersøgelse af, hvor mange penge danskerne forventede at bruge på julegaver i år. Den viste en lille stigning i forhold til sidste år.

- Men det er i toppen, de bruger flere penge på julegaver. Til gengæld er der en stor stigning i danskere, der slet ikke køber julegaver, og det er dem med de laveste indkomster, så det skyldes økonomiske problemer, forklarer hun.

I år er det fire procent af danskerne, der ikke har råd til julegaver, og det er dobbelt så mange som sidste år.

Familier med en husstandsindkomst under 300.000 kroner har skåret seks procent af julegavebudgettet, og her er det hele otte procent, der ikke har råd til julegaver.

Det kan blandt andet skyldes, at mange er faldet ud af dagpengesystemet, har Ann Lehmann Erichsen tidligere forklaret til Avisen.dk.

Går ud over børnene

I Red Barnet vækker tallene bekymring.

- Det viser jo den kedelige udvikling i samfundet, at flere og flere bliver fattige, og det går ud over børnene. For det kan være svært at komme tilbage i skole i januar og fortælle, at man ikke har fået nogen julegaver, siger seniorrådgiver Gitte Jakobsen.

Det er ikke manglen på julegaver i sig selv, der er problemet, men oplevelsen af at være anderledes. Det kan føre til, at børnene bliver socialt isolerede og ensomme, forklarer hun.

- Børnene ved godt, at deres jul ikke er ligesom hjemme hos de andre, og det kan give en skamfølelse, siger hun.

Derfor opfordrer hun forældre, lærere og alle andre voksne omkring de børn, der ikke får julegaver, til at snakke med dem om, at julen ikke handler om store gaver, men om at være sammen.

- Når de kommer tilbage i skole, skal den første stil ikke handle om deres bedste julegave. For så bliver dem, der ikke har fået nogen julegaver, virkelig hængt ud, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.