Så mange kontanthjælpsunge havner i grøften
Efter 18 måneder havde kun 10 procent ud af 30.000 unge skiftet livet på kontanthjælp ud med en dagligdag på en skole Foto: Colourbox
Kun hver 10. unge på kontanthjælp eller dagpenge kommer i gang med uddannelse i løbet af halvandet år.

Tusindvis af unge på kontanthjælp eller dagpenge bliver hængende i systemet i årevis i stedet for at komme i uddannelse.

Efter en periode på halvandet år til at komme i job eller uddannelse er kun hver tiende i gang med en uddannelse. Hver fjerde er blevet selvforsørgende med et arbejde eller en praktikplads.

Og hele to ud tre unge er fortsat på dagpenge eller kontanthjælp efter halvandet års arbejde med at få dem videre.

'Alarmerende udvikling'

Det viser en ny analyse fra Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland, der har fulgt 30.000 unge på offentlig forsørgelse gennem halvandet år.

Tallene bekymrer Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, i en tid, hvor alle er enige om, at uddannelse er vigtigere end nogensinde før.

”Uddannelse er vejen væk fra den faretruende del af arbejdsmarkedet. Der vil også være ufaglærte job fremover, men der stilles hele tiden højere krav til kvalifikationerne. Derfor får man det svært fremover, hvis man ikke bliver opkvalificeret,” siger han.

80.000 unge laver ingenting

Merete Bingen-Jakobsen, vicedirektør for Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland, der har fået foretaget analysen, er enig:

”Målet er, at unge skal i uddannelse. Derfor er det bekymrende, at kun 10 procent kommer i uddannelse i løbet af halvandet år,” siger hun.[pagebreak]

I søndags skrev Jyllands-Posten, at 80.000 unge mellem 15 og 29 år ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd hverken har været under uddannelse eller i arbejde i de seneste seks måneder. De lever af offentlige ydelser eller af hjælp fra forældrene.

Med de nye oplysninger om, at blot to ud af tre efter halvandet år på kontanthjælp ikke er kommet tættere på job eller uddannelse, har Merete Bingen-Jakobsen svært ved at se enden på problemerne.

Risikerer misbrug og psykiske problemer

”De unge, der ikke kommer i uddannelse, har sværere ved at hænge fast på arbejdsmarkedet. De risikerer at blive marginaliseret,” siger hun.

Hun påpeger, at de unge, der bliver i systemet, også har større risiko for misbrug, psykiske problemer eller økonomiske problemer.

”Vi skulle nødigt risikere en gentagelse af 1980'erne, hvor man tabte en hel generation på gulvet,” siger hun.

Arbejdsmarkedsforskeren Henning Jørgensen kalder problemet for 'et af de mest alvorlige, samfundet har'.

”De unge, der er så længe væk, får ikke et normalt forhold til arbejdsmarkedet. Det giver ar på både sjæl og arbejdsmoral. Man betragter sig ikke som fuldgyldigt medlem af samfundet, fordi man ikke er integreret på arbejdsmarkedet. I stedet bliver det en eksistens på randen af arbejdsmarkedet,” siger han.

Minister vil tvinge og presse de unge

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen blæste i søndags i Jyllands-Posten til kamp for at ”ingen unge må sidde passive i deres lejlighed”.

”Vi bliver nødt til at presse eller tvinge de stærke unge i uddannelse eller arbejde, og for de svage unge må vi skabe særlige og målrettede forløb,” sagde hun til avisen.

Læs med senere i dag på Avisen.dk, når vi bringer en reportage fra en bustur med en gruppe unge kontanthjælpsmodtagere, der jagter et job.