VORES VALG S: Danskerne må acceptere løntørke
Danskerne må acceptere, at lønforhandlingerne ikke giver det store resultat de næste par år, lyder det fra Socialdemokraterne. Foto: Colourbox
Den økonomiske krise betyder, at vi må være realistiske med lønkravene, mener Socialdemokraterne. FOA er enige.

Socialdemokraterne vil efter valget opfordre lønmodtagerne til at holde igen med lønkrav.

Tiltaget sker for at styrke Danmarks konkurrenceevne, som er presset af den finansielle krise.

"Enhver kan jo sige til sig selv, at i øjeblikket står vi i en dyb økonomisk krise, og så er tiden ikke til at holde lønfest," siger Politisk ordfører, Henrik Sass Larsen (S), og fortsætter:

"Jeg ved, godt at det aldrig nogensinde er sød musik for en fagforeningsleder, men jeg tror også, at de fleste faglige ledere er klar over, at opgaven i øjeblikket ikke går ud på at holde lønfest, men at sikre og fastholde danske arbejdspladser, og måske også at lægge en klog plan for, hvordan vi skaffer nye arbejdspladser", siger Henrik Sass Larsen til Newspaq.

Formand i fagforeningen FOA, Dennis Kristensen, er da også villig til at se på forslaget.

"Udgangspunktet er jo, at Folketinget skal holde fingrene fra overenskomstforhandlingerne, men når man kigger på, at vi står midt i en økonomisk krise kunne man godt forstille sig, at vi kunne lave en større aftale," siger Dennis Kristensen til Nyhedsbureauet Newspaq.

Til gengæld for aftalen vil FOA, som repræsenterer 200.000 ansatte i offentlige og private virksomheder, forlange indrømmelser på uddannelsesområdet, løntilskud og aktivering.

Socialdemokraterne vil desuden forsøge at få landets virksomheder til at blive mere produktive ved at stimulere deres investeringer. Det skal ske ved at tilbyde dem skatterabat til gengæld for investeringer i nyt materiel.

Dansk Industri tror ikke, at forslaget er tilstrækkeligt, og kritiserer Socialdemokraterne for at introducere en skatterabat nu, mens de vil øge virksomhedernes skatter og afgifter de næste par år.