S-afhopper til David Trads: Jeg fik simpelthen ondt i maven
BLOG - "Jeg troede, at det var en socialdemokratisk kerneværdi at tage sig af mennesker i nød."
Blog

Af David Trads
Se alle blogindlæg

Om David Trads

David Trads er journalist og forfatter.

For Aysel Jørgensen, indtil i går socialdemokratisk byrådsmedlem i Jammerbugt Kommune, er det ikke til at holde ud, at humanismen siver ud af det parti, hun plejede at holde af:

- Jeg troede, at det var en socialdemokratisk kerneværdi at tage sig af mennesker i nød – at vi var et parti, som havde ’ordentlighed’ i centrum. Jeg tog fejl – for Socialdemokratiet har fornedret sig i en stadig mere fremmedfjendsk politik. Jeg kan ikke holde det ud.

Jeg er taget hjem til Aysel – lidt uden for Saltum, en landsby i Vendsyssel – på dagen, hvor hun har offentliggjort, at hun siger ’farvel til Socialdemokratiet’ for at melde sig ind i Alternativet i stedet. For en uge siden gjorde et byrådsmedlem på Fyn det samme. Hvad er det, der sker?

- Jeg fik simpelthen ondt i maven af at se den retning, som Socialdemokratiet har taget i udlændingepolitikken. På Christiansborg indgår partiet i alliance med Dansk Folkeparti i en kamp for at være hårdest og strammest. Hvad i alverden foregår der, spørger hun.

Tja, det, der foregår, er åbenlyst, at Socialdemokratiet har foretaget et dramatisk kursskifte på udlændingeområdet:

Partiformand Mette Frederiksen har undskyldt, at partiet ikke tidligere lyttede til de københavnske omegnsborgmestre, som krævede stramninger for lang tid siden. Gruppeformand Henrik Sass Larsen kræver konstant, at færre udlændinge kommer hertil.

I denne uge kom så – den foreløbige – kulmination, da Socialdemokratiet stemte sammen med de borgerlige om L87, det lovforslag, der blandt andet giver mulighed for at flå smykker fra flygtninge. En milepæl i partiets politik – for nu at sige det pænt.

- Svend Auken, som jeg havde stor respekt for, forstod, hvordan livet var for folk, som var i nød. Han havde en forbindelse. Det er, som om at Socialdemokratiet i dag kommer længere og længere væk fra at forstå, hvordan det er ikke at være privilegeret, fortæller Aysel.

Hendes egen baggrund er værd at bemærke: Hendes mor dansk, hendes far oprindeligt tyrkisk gæstearbejder. Hun er, som hun selv siger det, langtfra opvokset i et akademisk miljø, men har taget den lange vej gennem et sent studenterkursus, SOSU- og pædagog-uddannelse.

- Ved du hvad? Danmark er jo et pragtfuldt land, som blandt andet har givet mig mulighed for at udleve mine drømme. Jeg synes, det er en dansk værdi, at vi taler hinanden op. Ikke ned. Se potentialet. Give tillid. Alle mennesker kan jo noget, forklarer hun.

Aysel tager sig til hovedet af forbløffelse, mens hun taler om, hvad det er, som har drevet hende til udmeldelse af sit parti:

- Socialdemokratiet har mistet sigtet. Medmenneskeligheden forsvinder langsomt. Vi skal jo ikke deltage i det kor, som sviner folk til – som forsøger at skræmme folk væk. Åh, hvor ville jeg dog ønske, at alle i hele verden drømte om at komme til Danmark.

Hun siger, at hun intet forstår – og at hun med stigende ubehag har fulgt udtalelser fra folk, som hun plejede at holde af. Som Dan Jørgensen, udlændingeordføreren, som hun mener forsøger at overgå Dansk Folkeparti.

- Når Socialdemokratiet begynder at brænde broer og alvorligt overvejer, om konventionerne skal brydes, ja, så lader de sig rive med af et menneskesyn, jeg ikke kan genkende. Når de taler om at tage en krone – EN KRONE – fra flygtninge for at spare. Det er ikke ordentligt.

Aysel Jørgensen har altså taget konsekvensen – som den anden folkevalgte socialdemokrat på en uge. Indtil videre har Venstre blødt mere – mest markant med Jens Rohde, europa-parlamentarikeren, som er skiftet til De Radikale – men uroen breder sig i Socialdemokratiet.

Som bekendt stemte tre folketingsmedlemmer – Mette Gjerskov, Yildiz Akdogan, Daniel Toft Jakobsen – nej til L87. Deres argumenter ligner Aysel Jørgensens – ikke mindst eks-minister Gjerskov, hvis synspunkter i dag er tæt på dem, som Svend Auken plejede at fremføre:

- Vi nægter børn at se deres forældre. Nægter forældre at se deres børn. I mere end 3 år. Det er mere, end jeg kan magte at stemme for. Alle har vel deres grænse et sted, og her går min.

Ja, alle har en grænse.

Spørgsmålet er, hvor mange der, som de to nu udmeldte byrådsmedlemmer på Fyn og i Vendsyssel, er parate til at tage konsekvensen. Min fornemmelse er klart, at uroen i den grad ulmer i Socialdemokratiet.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.