Rekordkrav på vej mod metro-entreprenør
Det er fagforbundet 3F, der har rejst et krav på 47 mio. kroner mod den italienske entreprenørvirksomhed Cipa for massiv og systematisk underbetaling i forhold til overenskomsten. Arkivfoto. Foto: Metroselskabet/Beppe Avallone/free
Danmarkshistoriens største sag om underbetaling i bygge- og anlægsbranchen er ved at blive gjort klar til afgørelse i en faglig voldgift.

Fagforbundet 3F har rejst et krav på 47 mio. kroner mod den italienske entreprenørvirksomhed Cipa for massiv og systematisk underbetaling i forhold til overenskomsten. Cipa arbejder som underentreprenør for CMT på det københavnske metroprojekt.

Det skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Det er den største sag i afdelingen nogensinde, og vi har ikke kendskab til sager i den økonomiske størrelsesorden, siger Silas Grage, faglig sekretær i 3F-afdelingen Bygge-, Jord og Miljø (BJMF).

Han udelukker ikke, at kravet kan blive reguleret med nogle få millioner. Men det anfægter ikke, at der er tale om den største sag om underbetaling af udenlandsk arbejdskraft.

Ifølge fagforeningen har arbejderne hos Cipa fået løn efter arbejdsuger på 37 timer om ugen, men har ifølge timesedler arbejdet op mod 60 timer om ugen. I stedet for overenskomstens mindstebetaling på 114-116 kroner i timen har den reelle timeløn været omkring det halve.

- Man laver ikke en sådan fejl. Det er tilrettelagt og systematisk, siger Silas Grage, der mener, at fagforeningen har rigtig god dokumentation for sit krav og vil føre adskillige vidner, men ellers ikke vil gå i detaljer og "ikke sagsbehandle i pressen".

Cipa er medlem af Dansk Byggeri og omfattet af bygge- og anlægsoverenskomsten med 3F.
I Dansk Byggeri bekræfter afdelingschef Thorsten Wilstrup, at der er rejst krav om et meget stort beløb - "formentlig det største jeg har set" - og at der er berammet en voldgift den 2. februar. I øvrigt vil han ikke kommentere en igangværende sag.

De ansatte kommer fra Rumænien, Polen, Portugal og Italien.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Cipa, der har hovedkontor i Sorrento i Italien.