Pussy Riot skal to år i fængsel
Nadesjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj og Maria Alekhina har allerede været varetægtsfængslet i fem måneder Foto: AP/Misha Japaridze / POLFOTO
Tre medlemmer af russisk punkgruppe får to års fængsel for Putin-protest i ortodoks kirke.

De tre medlemmer af den russiske protestgruppe Pussy Riot idømmes to års fængsel for en happening i en ortodoks kirke vendt mod præsident Vladimir Putin.

De tre - Nadesjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj og Maria Alekhina - har i de seneste fem måneder siddet varetægtsfængslet.

Tidligere på dagen blev de kendt skyldige i hooliganisme.

De tre kvinder gennemførte i februar en happening under en gudstjeneste i Moskvas Frelserkirke.

Deres protest var ikke så meget vendt mod den ortodokse kirke, som den var rettet imod præsident Vladimir Putin, som de beskylder for at have fået Rusland til at forstene.

De tre er dømt for hooliganisme, der er motiveret af et religiøst had.

De tre kvinder, der er henholdsvis 22, 24 og 30 år, har bedt de troende ordokse om tilgivelse, men de understreger, at det ikke gælder Putin, som de beskylder for at have sat Rusland i stå de sidste 12 år.

- Jeg har ingen tillid til denne domstol. Der er ikke nogen domstol. Det er en illusion, siger den 22-årige Tolokonnikova i et interview, der stod at læse i avisen Novaja Gaseta få timer før dommen, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Lad ham bede om tilgivelse i stedet, siger hun om Putin.

Russere, der støtter de tre kvinder, opfatter retssagen som en test på, hvor langt Putins tolerance rækker.

Den amerikanske ambassade i Moskva betegner i en kommentar dommen til de tre kvinder som "ude af proportion med deres handling".

Der ventes at blive protesteret flere steder i verden mod dommen. Også i København samledes demonstranter fredag foran den Russiske Ambassade i protest mod dommen.