Pige begår selvmord efter mobning på MySpace
En 13-årig pige har taget sit eget liv. Hun blev mobbet på MySpace af den eneste, som hun stolede på: En ung køn dreng. Hele USA er i oprør over sagen. Men myndighederne er magtesløse.

Den sidste besked, Megan Meier læste på sin MySpace profil, var: ’Alle ved, hvem du er. Alle hader dig. Ha et lorteliv. Verden ville være et bedre sted uden dig’. Kort efter var verden et sted uden hende. Et sted uden Megan Meier.

I køkkenet nedenunder sad Megan Meiers mor og far. Pludselig fik moderen en følelse af at noget var helt galt. Hun stoppede sig selv midt i en sætning, styrtede op af trappen og flåede døren til Megans værelse op. Megan havde hængt sig i sit klædeskab. Hun døde næste dag. Tre uger før sin fødselsdag.

Få dage tidligere havde hun været lykkelig. Måske lykkeligere end nogensinde tidligere i sit liv. Hun havde altid haft problemer. Hun var tyk og led af depressioner. Men i de sidste måneder af hendes liv var der kommet en dreng ind i hendes liv. En køn dreng. En dreng med en MySpace profil. En dreng, der kunne lide hende, for den hun var.

Drengen hed Josh

I de måneder bestod Megans liv af at få overstået skoledagen og styrte hjem for at se, om der var besked.

Megans forældre havde sat strikse regler for hendes MySpace profil. For eksempel var det kun forældrene, der kendte adgangskoden. Megan kunne altså ikke selv logge sig ind på sin egen profil. Det var også moren, der havde givet hende lov til at tilføje den kønne dreng som ven. Drengen kaldte sig Josh.

Den dag, Megan tog sit eget liv, var hun ekstra ivrig for at komme hjem. I skolen delte hun invitationer ud til sin 14-års fødselsdag, men hendes tanker var ved hendes MySpace profil. Aftenen før havde Josh nemlig pludselig skrevet, at han ikke viste, om han ville være ven med den tykke pige længere.

Han havde hørt grimme ting om hende, skrev han. Megan skyndte sig at spørge tilbage. Hvad har du hørt? Hvem har sagt noget?

Men det var sent, og Megans mor loggede hende af, og Megan gik i seng. Det var derfor hendes tanker kredsede om Josh næste dag.

Megan alene hjemme

Da hun kom hjem, smed hun skoletasken på gulvet, og plagede moren om at tjekke profilen. Det gjorde hun, men hun havde travlt og skulle til lægen med sin anden datter, så hun glemte at logge af igen. Da moren forlod, huset var Megan alene tilbage med en tændt computer.

På den flimrende computerskærm var der fuld adgang til hendes profil. På hendes profil var der svar fra Josh. Uanset hvor hun så hen på Myspace, var der profiler, der svinede hende til. Der stod Megan er tyk. Megan er billig.

Da moren kom hjem opdagede hun, at Megan var online. Hun så de ting, som den fortvivlede pige forgæves forsøgte at forsvare sig med overfor alle dem, der skrev. Moren blev rasende. Både over at Megan havde misbrugt morens tillid ved at gå online, uden hun var der, men især på grund af Megans sprog i de mange svar.
Hun skældte sin datter ud.

Megan løb væk i tårer, mens hun råbte: Det er meningen, at du er min mor, det er meningen, du skal være på min side, som moren siden har fortalt til avisen St. Charles Journal.

Hængte sig i skabet

Tyve minutter senere stoppede moren op midt i en sætning og styrtede op af trappen til sin datters værelse. Megan hang i sit skab. Næste dag døde hun.

I tiden efter forsøgte moren at komme i kontakt med Josh. Men der var ingen svar, og til sidst blev profilen slettet. Familien forsøgte at få livet til at fortsætte. De gik til fest hos nogle venner på vejen. Vennerne havde en datter, som havde været Megans veninde. Megan havde dog afbrudt venskabet, inden Josh dukkede op i hendes liv.

Nogle uger efter blev de kontaktet af en nabo på vejen. Hun ville møde dem hos en sorgkonsulent, de gik hos. Kvinden havde noget at fortælle.

Josh havde aldrig eksisteret. Josh var en falsk profil, som moren til Megans tidligere veninde havde skabt. Den dreng der havde gjort Megan lykkelig og siden svigtet hende i en grad, så livet syntes for hårdt, var en voksen kvinde. Den kvinde som forældrene netop havde været til fest hos. Det var historien, som naboen fortalte.

Kvinden, der var Josh, erkendte ifølge politirapporten, at være Josh. Hun siger at hun oprettede profilen som en joke for at finde ud af, hvad Megan menter om hendes datter.

Intet ulovligt

Den kvinde, der oprettede profilen, er ikke blevet sigtet eller dømt. Hun har nemlig ikke overtrådt nogen lov. Hun har oprettet en falsk profil og chikaneret en pige til selvmord. Men hun har ikke gjort noget ulovligt.

- Der foreligger ikke en lovovertrædelse. Vi har gennemgået sagen, statsadvokaten har gennemgået sagen, og højesteret har set på sagen, og der er intet at rejse sigtelse for, sagde betjenten Craig McGuire fra St. Charles county politidistrikt til amerikanske aviser forleden.

Storm af hetz

Kvinden kan altså ikke dømmes. Men en blogger fandt frem til, at kvindens navn er Lori Drew efter historien kom frem i sidste uge og offentliggjorde det. Det har ført til en storm af hetz mod kvinden. Folk ringer til hendes firmas kunder og fortæller historien, og er med vild hast ved at ødelægge hendes liv. Nabolaget er i oprør og kvindens mand og barn og hende selv må tilkalde politiet med regelmæssige mellemrum. Og det kan meget vel blive fremtiden for os alle.

Det mener Daniel Solove, der er juraprofessor på George Washington universitetet og forfatter til bogen ’The future of reputation: Gossip, Rumor and Privacy on the internet.

- Sådan en hetz foregår, fordi folk gerne vil håndhæve de sociale normer, der er i samfundet. Problemet er, at online hetz ødelægger den sociale kontrol og skaber et anarki, som det er meget svært at regulere, siger han til Wired og tilføjer, at reaktionen er meget menneskelig.

I 2005 hægte Jeff Johnston sig efter års onlinemobning. Han blev 15 år.

For fire år siden hægte Ryan Halligan sig efter års onlinemobning. Han blev 13 år.

Megan Meier blev 13 år. Hun begik selvmord for et år siden, fordi hun blev svigtet af den eneste dreng, der havde vist hende interesse. En dreng der ikke fandtes.

faktaboks
via Listen To News