Pensionsgigant i milliardsamarbejde med Goldman Sachs om silikonebryster
Henrik Nøhr Poulsen fortæller, at Goldman Sachs gerne ville have nogle venner med i ny investering. Foto: PFA
Pensionsselskabet PFA går sammen med Goldman Sachs om kæmpeinvestering i amerikansk selskab, der blandt andet laver silikone til silikonebryster.

Den danske pensionskæmpe PFA fortsætter samarbejdet med den kontroversielle amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Det skriver Jyllands-Posten.

PFA var sammen med et andet dansk pensionsselskab, ATP, partnere, da Goldman Sachs købte sig ind i statens energiselskab Dong tilbage i 2013. Det medførte heftig kritik fra borgere og en total regeringskrise, da SF på baggrund af sagen trak sig fra regeringen i 2014. Siden har Goldman Sachs solgt sine aktier i Dong, der i dag har taget navneforandring til Ørsted, med en milliardfortjeneste.

Nu er PFA og Goldman Sachs sammen om at investere i det amerikanske selskab Avantor. PFA investerer 150 millioner dollar, knap en milliard kroner.

Selskabet laver blandt andet silikonebaserede produkter, der ifølge Jyllands-Posten bruges til alt fra jetfly til brystimplantater.

Chef for aktier og alternative investeringer i PFA, Henrik Nøhr Poulsen, lægger ikke skjul på, at samarbejdet med Goldman Sachs vægter højt.

- Der er ingen hemmelighed, at Goldman Sachs også selv investerer og gerne vil have venner - nogle selskabet kender - med i investeringen, siger Henrik Nøhr Poulsen til Jyllands-Posten.

Goldman Sachs blakkede ry stammer ikke mindst fra finanskrisen i 00'erne. Her tilbød banken risikable lån til amerikanske boligejere samtidig med, at banken lavede økonomisk spekulation i, at boligmarkedet ville kollapse. 

Goldman Sachs endte med at få en bøde i USA på cirka tre milliarder kroner.