Administration 

Ny FOA-formand: Hjerteløs 'regnearks-tænkning' ødelægger velfærden

Det er næsten ikke til at bære, at vores tolerancetærskel i forhold til, hvordan vi passer på de udsatte i samfundet, kan flytte sig så meget på så kort tid. Det er skræmmende, mener Mona Striib. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Når sosu'ers pleje af ældre sættes ind i skemaer med intervaller af fem minutter, er der noget galt. Der er for mange eksempler på kynisk og hjerteløs 'regnearks-tænkning' i velfærden. Det mener Mona Striib, nyvalgt formand for FOA.

For Mona Striib er grundpillerne i det danske velfærdssamfund tryghed, lighed og anstændighed.

Men grundpillerne er ved at erodere, mener den nyvalgte formand for mere end 150.000 sosu'er, pædagogmedhjælpere og andre faggrupper i fagforbundet FOA.

- Vi hører alle sammen groteske historier om syge mennesker, der ikke kan få tilkendt førtidspension, fordi de først skal afklares igennem et ressourceforløb.

- Eller tænk på sosu'er, der bliver mødt med, at man kan bruge vådservietter til nedre toiletter i ældreplejen, fordi  man kan spare tid på vask og dermed penge. Anstændigheden er ved at gå tabt i den her regnearks-kultur, siger Mona Striib til Avisen.dk.

Den sunde fornuft er væk 

I foråret blev Mona Striib valgt som den første kvindelige formand for Danmarks tredje største fagforbund. Dermed røg hun efter 14 år som næstformand helt til tops i FOA og afløste den markante Dennis Kristensen.

Ligesom sin forgænger er Mona Striib heller ikke bleg for at råbe op, hvis tingene går skævt. Og lige nu synes den tidligere hjemmehjælper i Kolding, at hendes højt elskede, danske velfærdssamfund er på vej ud over kanten.

Hele opbakningen, til at vi har et offentligt velfærdssystem, er på spil.

Fra sin nye magtfulde position har hun tænkt sig at kæmpe med næb og klør for, at det ikke går så galt, som hun kan frygte.

- Nogle gange bliver det kynisk og hjerteløs regnearks-tænkning, der dikterer, hvad der sker i den offentlige sektor. Både det menneskelige aspekt og den sunde fornuft er væk.

- Det er som om, at vi i vores frygt for, at nogle promiller snyder systemet, indfører en regulering og tænkning, der fuldstændig ødelægger værdigheden og medmenneskeligheden i vores velfærdssamfund, siger hun.

Risiko for amerikansk samfund  

Mona Striib har smidt sommersandalerne og sidder med bare tæer i sit kontor i centrum af København.

- Det er næsten ikke til at holde ud, fastslår hun.

Den 57-årige Mona Striib taler ikke om varmen og den blå himmel udenfor, men om de mørke skyer, der tårner sig op over vores velfærdssamfund.

- Det er faktisk skræmmende, at vores tolerancetærskel kan flytte sig så meget på så kort tid, konstaterer hun.

Ifølge Mona Striib er det helt afgørende, at der kommer flere ressourcer til den offentlige sektor til gavn for både borgerne og de ansatte.  

Hun krydser fingre for, at de første skridt i den retning sker i forbindelse med den sammenhængsreform for den offentlige sektor, som regeringen præsenterer til efteråret samt i forbindelse med det kommende folketingsvalg.

- Hele opbakningen, til at vi har et offentligt velfærdssystem, er på spil. Hvis vi fortsætter af den bane, som vi har nu, ender det med, at de bedst stillede køber forsikringsordninger og private løsninger og efterlader den offentlige sektor endnu mindre og også mindre robust.

- Så bliver det sværere at opretholde lige adgang til sundhed og uddannelse. Hvis det forsvinder bliver vi et amerikansk samfund, hvor man må forsikre sig, og hvor det er alles kamp mod alle. I min verden er det en ret usympatisk tanke.

Sammenhængsreform er et godt ord

Mener du, at eroderingen af vores velfærdssamfund er i fuld gang allerede?

- Ja, og hvis det fortsætter, kommer det til at gå hurtigt. Derfor er det vigtigt, at vi stopper op og får tænkt, hvad vi vil med det her samfund. Ordet sammenhængsreform er sådan set rigtig godt, for det at bevare en sammenhængskraft er sindssygt vigtigt, pointerer hun.

Det står højt på FOA-formandens dagsorden, at en sammenhængsreform ikke blot bliver et spørgsmål om, at et plejecenter i Himmerland eller en daginstitution i Slagelse skal tastes ind med kroner og  personaletimer  i et regneark og derefter benchmarches med andre.

Mareridtet er, at nedskæringerne, detailstyringen og mistilliden til pædagoger, sygeplejersker, sosu'er og andre kernetropper fortsætter.

Løhde skal slippe jernhånden 

Har du tiltro til, at FOA og fagbevægelsen kan være i god dialog med innovationsminister Sophie Løhde (V) om sammenhængsreformen for den offentlige sektor?

- Ja, det har jeg. Hvis Sophie Løhde slipper, at hun er styret af en jernhånd bagved, er det også muligt at finde vejen ind og få prikket til medmenneskeligheden og se virkeligheden, som den er, siger hun og henviser til, at innovationsministeren sidder under samme tag som finansminister Kristian Jensen (V).

- Nogle gange tror jeg, at vi er ved at spare os ihjel, siger Mona Striib, som her er fanget under en demonstration. Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix/arkiv.
 

Det kan godt være ildevarslende set med Mona Striibs øjne, hvis Løhde lader sig diktere af Finansministeriets regnemodeller. Men FOA-formanden noterer, at Sophie Løhde i sin periode som sundhedsminister var ganske udmærket til at lytte til faggrupper på tværs af organisationer.

Drømmer ikke om luksus og palmer  

Men drømmer du ikke bare om guld og grønne skove på dine medlemmers vegne, mens sandheden er, at  den offentlige sektor bliver alt for dyr, hvis regeringen skal honorere jeres krav? 

- Nej, det tror jeg ikke. Det er slet ikke guld og grønne skove, luksus og palmer, vi drømmer om. Det er helt almindelig anstændighed.

- Det har vi tidligere kunnet mestre i det her land. Og med den vækst og velstandsstigning, vi har, er der plads til at få anstændigheden tilbage, så vi har ordentlige forhold for vores børns udvikling i daginstitutioner, for folk, der bliver syge og ikke længere kan arbejde, og i ældreplejen, siger hun.

Mona Striib understreger, at hun ikke er ødeland, der vil bruge trilliarder på, at staten og kommunerne overtager alt, så ydelser bliver en sovepude.

Nogle gange tror jeg, at vi er ved at spare os ihjel.

- For mere end 30 år siden var der nærmest en indbygget automatik i, at hvis man var et ældre ægtepar, og konen døde først, så kom der en hjemmehjælper og lavede mad, for det kunne den stakkels enkemand nok ikke finde ud af. 

- Sådan var det, da jeg var hjemmehjælper, men jeg er slet ikke ude i en tænkning om, at samfundet overtager alt. Men der skal være anstændighed i, hvad det er, vi hjælper folk med, hvis de ikke længere kan selv, fastslår hun.

Det bekymrer Mona Striib, at politikerne i deres beregninger over, hvad fremtidens velfærd koster, ikke tager hensyn til, at vi får flere børn og flere ældre. Budgetlægningen er uansvarlig, noterer hun. 

- Nogle gange tror jeg, at vi er ved at spare os ihjel, siger hun og planter en rasende knytnæve i bordet.   

Vilkår står hen over vores frontallapper  

Skal velfærdssamfundet være i topklasse, forudsætter det også, at de ansatte i den offentlige sektor har ordentlige løn- og arbejdsforhold, arbejdsglæde og mulighed for at bruge deres faglighed, betoner Mona Striib.

I foråret har hun været med til at forhandle de nye overenskomster for de offentligt ansatte med et resultat, som fagbevægelsen er yderst godt tilfreds med. Men fornyelsen af overenskomsterne (OK18) er langt fra nok, pointerer hun. 

- På tværs af den offentlige sektor og på tværs af FOA’s mange medlemsgrupper er der et kæmpe pres på vores arbejdsvilkår. Derfor står der hen over vores frontal-lapper lige nu: vilkår, vilkår og vilkår, siger hun.

For FOA-formanden betyder det, at alt handler om at forandre til det bedre på medlemmernes vegne.

- Ligesom under OK18 vil vi hele tiden løfte den dagsorden, der hedder flere hænder og ordentlige økonomiske rammer til den offentlige sektor, så vilkårene er sådan, at man ikke bliver nedslidt af at gå på arbejde, siger hun.

Mange pædagogiske assistenter, portører, sosu'er og andre FOA-medlemmer bukker under for stress, og det er ifølge Mona Striib en konsekvens af ofte horrible arbejdsvilkår.

Fem minutter til væske og vending 

For nylig mødte hun en social- og sundhedsassistent, der berettede om, at hendes og kollegernes arbejdsdag var delt op i fem minutters intervaller.

- Social- og sundhedsassistenten havde et besøg hos en døende patient. Et besøg for at give væske. På fem minutter. Så vurderer en læge, at der er fare for liggesår, så nu skal patienten vendes. Får social- og sundhedsassistenten fem minutter ekstra til det? Nej!

- Man deler de fem minutter op i to minutter til væske og tre minutter til at vende patienten. Føler hun sig presset? Ja, det kan du bande på, siger Mona Striib.

Hun forbander den effektiviseringsdagsorden, der lemlæster velfærdsdanmark.

- Kvaliteten i en velfærdsopgave afhænger af, at der en den nødvendige tid til at udføre opgaven. Og det er næsten ikke til at holde det minuttyranni ud. Det bliver vores medlemmer simpelt hen stressede af, konstaterer hun.

Virkelighedsfjernt stress-panel

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har både nedsat et ekspertudvalg, der er i gang med at se på fremtidens arbejdsmiljøindsats, og et stresspanel, der skal komme med bud på at formindske stress.

Mona Striib hilser begge tiltag velkomne og betoner, at det er vigtigt at gå nye veje og have mest mulig fokus på at mindske den moderne folkesygdom.

- Men debatten må ikke bare handle om, hvordan man kan få folk hurtigere tilbage på arbejdet, når de er stressede. Hvis man ikke ændrer på de rammer og vilkår, der gør folk stressede, hjælper det ikke meget at komme hurtigt tilbage på jobbet, for så er de hurtigt ude igen, siger hun.

Jeg har ikke været hjemme siden jul. Sådan helt bogstavelig talt!

Stresspanelet består af 11 eksperter - blandt andre en sociolog, hjerneforsker og speciallæge i psykiatri - men sammensætningen ærgrer Mona Striib.

Hun savner virkelighedens eksperter. At der var ’praksisnær’ erfaring. Som en pædagog, der ved, hvordan det er at stå alene på en legeplads med 20 børn. Eller en sosu, der ved, hvad det kræver at være aftenvagt på et plejehjem for demente.

- Det er meget let at kigge på statistikker og tal, men når man ikke trækker virkeligheden ind, bliver det virkelighedsfjernt og erfaringen er, at så virker det ikke så godt, beklager hun.

Har ikke været hjemme siden jul 

Mona Striib er på vej på sommerferie. Og de tre uger skal bruges hjemme i Jægerspris, fortæller hun begejstret.

- Jeg har ikke været hjemme siden jul. Sådan helt bogstavelig talt! Jeg har ikke været hjemme en eneste dag, hvor jeg ikke skulle lave andet end at være hjemme. Enten har jeg haft arbejde med hjem eller pakket en taske på vej til at overnatte et andet sted, siger hun og tænker tilbage på et forår med OK18, formandsvalg i FOA og masser af møder lokalt med FOA-afdelinger.

- Det bliver pragtfuldt at trække stikket og bruge mere tid på mine tre børnebørn, siger hun. 

Blå bog

FOA-formand siden 25. april 2018.

57 år. 

Mona Striib blev fagligt aktiv allerede som 18-årig, da hun blev tillidsrepræsentant for de ufaglærte på Danfoss' fabrik i Kolding. 

Hun har arbejdet i byggebranchen og lært at bruge hammer og binde jern.

Da hun ventede sit andet barn, blev hun hjemmehjælper ligesom sin mor. Først på et plejehjem, og siden i hjemmeplejen i Kolding. 

Tillidsmand i Husligt Arbejderforbund, næstformand og siden formand i FOA Kolding. 

I 2004 blev hun valgt som næstformand i FOA og flyttede til København.

Mor til tre voksne børn. Har tre børnebørn.   

 

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler efter Dubai-tur: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant