Administration 

Nu taler topforhandlerne om intern uenighed ved OK18: 'Det var tæskedumt og helt unødvendigt'

Anders Bondo Christensen og Dennis Kristensen under forårets dramatiske OK-forhandlinger. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix (arkivfoto))

I foråret var Danmark uhyggeligt tæt på en lammende storkonflikt i den offentlige sektor. Nu løfter lønmodtagernes topforhandlere sløret for, hvad der skete i de afgørende døgn, hvor forligene faldt på plads. De er stadig uenige om strategien.

- Tak for kampen, det var jo hurtigt og nemt overstået. 

Det er den 25. april, klokken er 3:40 om natten i Forligsinstitutionen i København, hvor FOA-formand Dennis Kristensen gør klar til at skrive under på en ny tre-årig overenskomst for sosu'er og andre LO-grupper med job i landets regioner. 

FOA-formandens ironi er ikke til at tage fejl af, da han grinende sætter sig ved det lange, ellipseformede bord på Forligsmandens kontor. Forhandlingerne om de 750.000 offentligt ansattes overenskomster har været alt andet end hurtige og nemme.

På et tidspunkt, hvor nedtællingen til storkonflikt i Danmark for alvor er i gang, truer intern uenighed om strategien over for arbejdsgiverne nu for alvor sammenholdet blandt lønmodtagernes topforhandlere. 

Med Dennis Kristensens underskrift på den nye overenskomst for LO-grupperne i regionerne, er det ikke længere en samlet lønmodtagerfront, der lægger arm med arbejdsgiverne i den offentlige sektor. Gnisten er tændt til en ilter debat fyldt med beskyldninger om svigt og sololøb.

I en ny, digital fortælling, 'Historien om OK18', som fagforbundet FOA lancerer tirsdag, fortæller en række af fagbevægelsens centrale aktører for første gang, hvordan de oplevede det dramatiske forløb.

Historien om OK18

Fagforbundet FOA lancerer tirsdag den digitale fortælling ’Historien om OK18’.

Journalist Lars Borking har fulgt forårets overenskomstforhandlinger i den offentlige sektor på tæt hold i Forligsinstitutionen og beretter nu om, hvad der skete i de afgørende døgn, inden forligene faldt på plads. Om fagbevægelsens sjældne musketéred, der skulle sikre stigning i reallønnen, en arbejdstidsaftale til lærerne og ret til betalt spisepause.

’Historien om OK18’ er også fortællingen om sammenholdet, der blev udfordret, da der opstod uenighed om strategien.

UDVID

Et forløb, hvor Danmark var uhyggeligt tæt på en storkonflikt, der kunne have sat sundhedsvæsenet på vågeblus, lukket skoler og fået tog til at holde stille. Et forløb, hvor fagbevægelsens topforhandlere indgik en historisk musketéred om at stå sammen, samtidig med at egne interesser blev forfægtet i kulissen. 

- Jeg troede, fællesskabet var gået i stykker, men det er det jo ikke, erklærede en lettet sygeplejerske uden for Forligsinstitutionen, da alle forlig var faldet på plads. Få dage tidligere var hun rasende på FOA og Dennis Kristensen.

Tre krav var i fokus i det dramatiske forløb: Lønnen. Lærernes arbejdstid. Og retten til betalt spisepause. Tre gordiske knuder, der skulle løses op, hvis Danmark skulle undgå den lammende konflikt.

Det blev spørgmålet om, hvordan kravet om ret til betalt spisepause skulle håndteres, der for alvor satte sammenholdet blandt de ellers tætte allierede på prøve i Forligsinstitutionens lokaler.

For de statsansatte akademikere havde kravet om spisepausen topprioritet, fordi de frygtede, at rettigheden kunne være i fare for at blive taget fra dem, hvis den ikke blev skrevet direkte ind i overenskomsten.

Som en del af musketéreden havde Akademikerne fået både LO-gruppen (sosu'er, håndværkere og HK-folk med flere, red.) og FTF'erne (sygeplejersker, pædagoger og lærere med flere, red.) til at bakke op. Men hvor fast skulle man stå på kravet?

Uenigheden spidsede til samtidig med, at der ellers var fremdrift i forhandlingerne med regionerne, beretter formanden for HK/Kommunal, Bodil Otto: 

- Vi var enige om alt, bortset fra om Akademikerne skulle betale for at få spisepausen ind i overenskomsten. Arbejdsgiverne ville ikke give det gratis, og Akademikerne ville ikke betale, siger Bodil Otto i fortællingen.

Og hun tilføjer:

- Min vurdering var, at hvis Akademikerne ikke gav sig og accepterede en eller anden form for betaling, så ville det bryde sammen. 

Noget for noget

En storkonflikt udløst af strid om akademikernes spisepause ville LO-folkene ikke stå på mål for. Dennis Kristensen, der i dag er gået på pension, fortæller, at han bragte sagen op på et møde med de øvrige forhandlere og spurgte:

- Skal prisen helt væk, skal spisepausen være gratis?

Ifølge Dennis Kristensen svarede FTF-gruppens talsmand, formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, bekræftende. I fortællingen er Bondo refereret for at sige, at ’så er balancen lagt. Det er ikke nogen nogen farbar vej at diskutere med arbejdsgiverne, om prisen skal være lavere, den skal være nul’.

Til Avisen.dk siger Bondo, at det ikke er fair at tage et enkelt citat og bringe det uden for den rette sammenhæng.

- Det er klart, at vi starter med at sige, at det skal være gratis. Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke vidste, at vi skulle lave en aftale, og at det er ’noget for noget’. Jeg stod da benhårdt fast på over for arbejdsgiverne, at det her skulle være gratis. Selvfølgelig gjorde jeg det. Sådan foregår en forhandling. Og så skal vi finde noget, hvor de føler sig imødekommet. Det er det, der er spillet, siger Anders Bondo Christensen.

Han mærkede selv fællesskabets støtte, ikke mindst i den indledende fase, hvor kollegerne – i musketéredens navn – afstod fra at mødes med arbejdsgiverne, før der var bevægelse i lærernes forhandlinger om arbejdstiden. Siden oplevede lærerne dog et pres fra de øvrige forhandlere:

- Vi var fantastisk glade for opbakningen, men det er ikke nogen hemmelighed, at vi pludselig følte, at det gav pres på os selv. De andre blev utålmodige efter, at vi skulle finde en løsning på arbejdstiden, siger Bondo til Avisen.dk.

Udløsende faktor

Brød forhandlingerne sammen med storkonflikt til følge, skulle lønnen være den udløsende faktor, fastholdt LO-folkene. Det ville være det eneste krav, som de offentligt ansatte kunne bakke op om og befolkningen have forståelse for, lød analysen.

Når LOs forhandlere fokuserede på at få et gennembrud på det regionale område, var det blandt andet fordi, lærernes arbejdstid ikke blokerede her. I LO-kredsen var man tryg ved de formuleringer, som arbejdsgiverne i regionerne havde tilbudt om spisepausen.

Lønnen var forhandlerne også klar til at nikke til. Hvis Akademikerne ville have en bedre sikring af spisepausen, måtte de selv betale. Som HK/Kommunals formand, Bodil Otto, siger i FOAs fortælling:

- Fællesskabet kan jo ikke være en blankocheck til at undgå kompromiser.

Med LO-gruppernes regionale forlig stod det klart for alle, at lønmodtagerne ikke længere gik i takt. Beskyldninger om svigt mod især FOA-formand Dennis Kristensen fløj gennem luften.  

For ham var der imidlertid ingen tvivl om, at ’enegangen’ var nødvendig, hvis storkonflikten skulle undgås. Til Avisen.dk siger den nu tidligere FOA-formand:

- Den armlægning, vi tog med akademikerne om spisepausen, lukkede OK18. Selvfølgelig blev de vrede. Men da forliget med regionerne var på plads, anså jeg resten som mere teknisk.

Efter LO-gruppernes regionale forlig, fik både akademikere og FTF'ere deres aftaler på plads. Siden fulgte forligene for de ansatte i staten og kommunerne den 28. april. Det blev til en samlet lønramme på 8,1 procent i alle tre overenskomster. Særlige puljer til sosu'er og til ligeløn i kommunerne. Striden om lærernes arbejdstid forblev uløst og sendt videre til en kommission.

Akademikerne fik retten til den betalte spisepause skrevet ind i deres overenskomster. En eksplicit ret med større juridisk sikkerhed, som de måtte betale for. 0,33 procent af lønrammen i staten. 0,35 procent i kommuner og regioner.

Tæskedumt

I FOAs fortælling kalder Anders Bondo Christensen LO-gruppernes enegang for ’tæskedumt og helt unødvendigt’. Lærerformanden ville hellere ’have forhandlet videre og fundet en løsning sammen’.

Til Avisen.dk siger Bondo, at han ikke deler fortællingen om, at det regionale forlig gav 'en ketchupeffekt' og således banede vej for andre aftaler.

- Det gjorde kun forhandlingerne vanskeligere, men fred være med det. Det har vi overstået, og det vigtige for mig var, at vi kom i mål alle sammen. Alle kunne registrere, at det skabte visse dønninger internt, men jeg er rigtig stolt over, at vi formåede at se os ud over det, siger Bondo.

Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, lægger i FOAs fortælling heller ikke skjul på, at han havde foretrukket et andet forløb: 

- Vores strategi var at holde alle bolde i luften til sidst, for så undgik man, at det var et enkelt krav, der blev konfliktudløsende. LO-grupperne fratager os den mulighed, når de lukker økonomien. Så er der kun lærerne og spisepausen tilbage, siger Lars Qvistgaard.

Det har ikke været muligt at få uddybende kommentarer fra Akademikernes formand. 

Når tidligere FOA-formand Dennis Kristensen taler om læren af det dramatiske forløb, er det med en advarsel om ikke at blive grebet af en stemning.

- Det var supergodt med den store opbakning, vi oplevede undervejs, men det er vigtigt at holde hovedet koldt og kunne slå til, når tiden er til det, siger Dennis Kristensen og tilføjer:

- Samarbejdet skabte resultater, som ingen havde troet på et år i forvejen. Hvorfor kunne vi ikke i fællesskabet håndtere at gå fra hinanden for derefter at indgå ens forlig. Man skal være mere klar på at indgå en aftale, siger Dennis Kristensen.

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

reklame banner
Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner

røg og flammer
Nyheder

Christiansborg evakueres 

flammer og røg
Krimi

Lige nu:

Flammerne hærger Børsen 

røg og ild fra bygning
Krimi

Video: Flammerne raser

Tre personer i Folketinget
Debat

Michael Dyrby: Mette på vej ud, Alex på vej ind - men Lars bestemmer

Krimi

Tiltale: 54-årig strangulerede og stak Hanne With

stor bygning - Børsen
Nyheder

FAKTA: En af Københavns ældste bygninger

portræt mand
Nyheder

Jes Dorph:

Skal vidne i dag

mennesker på balkon
Nyheder

Fødselsdag

bag lukkede døre

Nyheder

Vil have 3,9 milliarder

Indgang til Retten i Svendborg
Krimi

Dømt for organiserede bedragerier mod ældre

Nyheder

Våbenansvarlig på Baldwin-film skal i fængsel

Missiler på nattehimmel
Nyheder

Aktieinvestorer tror ikke situationen i Mellemøsten  eskalerer

Nina Agdal og Logan Paul
Kendte

Dansk supermodel er gravid