Administration 

Nemlig.com-chauffører får bøder for at komme for sent

Avisen.dk er i besiddelse af en Nemlig.com-rute, der viser, at chaufføren har ti minutter per levering i snit. Hvis han kommer for sent eller for tidligt, får hans chef en bøde på 500 kroner per kunde. (Foto: Scanpix)

En vognmand risikerer en bøde på 500 kroner per kunde, hvis hans bil kommer for sent eller for tidligt med Nemlig.com's dagligvarer. Ifølge flere lavtlønnede chauffører sender vognmanden typisk bødesmækket videre til dem.

Net-supermarkedet Nemlig.com reklamerer med at have Danmarks mest præcise leveringsservice.

Og det er der måske en god grund til.

I hvert fald straffes selvstændige vognmænd med en bøde, hvis deres bil kommer for sent eller for tidligt med kundens øko-grøntsager og friske fisk.

Bødens størrelse er 500 kroner per kunde. Det er næsten dobbelt så meget som vognmændenes timepris på 271 kroner plus moms. Der er også krav om erstatning, hvis en vare bliver ødelagt under turen, eller emballagen brydes.

Ifølge flere chauffører, som Avisen.dk har talt med, sender vognmændene typisk bøden videre til deres ansatte.

"Det er helt uacceptabelt, hvis de selvstændige vognmænd tørrer regningen af på deres ansatte," siger Jan Villadsen, der er formand for 3F's transportgruppe.

Nemlig.com bekræfter, at der er et bødesystem. Hvor mange penge net-supermarkedet tjener på bødesystemet, ønsker Nemlig.com ikke at oplyse.

Administrerende direktør Stefan Plenge siger, er det er under en procent af årets leveringer, der har udløst en bøde.

"Det er ikke sådan at vi bare giver bøder ud til højre og venstre. Vi kigger meget på den enkelte vognmand og den enkelte situation. Vi har mange vognmænd, som vi har et godt samarbejde med. De giver den en ekstra skalle," siger han.

Trafikprop kan koste 500 kroner

Nemlig.com's forretningsmodel er baseret på selvstændige vognmænd. Net-supermarkedet har hyret små vognmænd, der så enten kører selv eller hyrer chauffører til at bringe dagligvarerne ud.

Dermed slipper Nemlig.com for at betale pension, feriepenge og sygdom til chaufførerne. Udgifter til biler, brændstof og forsikringer er også på vognmændenes regning.

Timebetalingen er ifølge fagforeningen 3F så lav, at vognmanden ikke kan afholde både de faste udgifter til bil og brændstof og så aflønne chaufførerne med en mindsteløn.

Avisen.dk har interviewet flere end ti chauffører og vognmænd, der uafhængigt af hinanden bekræfter, at vognmænd typisk sender bøden videre til den mand, der er kommet for sent eller tidligt.

"Ruterne er planlagt så stramt, at du næsten ikke kan undgå at få et bødesmæk," siger en chauffør, som ønsker at være anonym.

Hans identitet er Avisen.dk bekendt.

De fleste siger desuden, at sort arbejde er udbredt. Avisen.dk har interviewet flere chauffører, der får helt ned til en sort 50'er i timen.

Derfra skal de så selv trække bøden på 500 kroner, hvis de skulle sidde fast i en trafikprop eller kommer for tidligt ud til kunden.

Næstformanden i LO, der er paraplyforbund for 17 fagforeninger mener, at metoden er udansk.

"Dummebøder er noget, der hører til i rockermiljøer. De hører ikke til på det danske arbejdsmarked," siger Lizette Risgaard, der taler på vegne af knap 900.000 arbejdende medlemmer.

"De skal ikke køre for sådan en idiot"

Jørgen Kjeld Jensen er oldermand i Kjøbenhavns Vognmandslaug. Han har over 40 års erfaring som vognmand. Han har aldrig hørt om andre virksomheder, der bruger et bødesystem som Nemlig.com's.

"Det hører ikke til normalen. Det kan selvfølgelig være nødvendigt med retningslinjer, men bøder i den størrelsesorden er helt uhørt. Jeg får lyst til at sige til de her vognmænd, at de ikke skal køre for sådan en idiot," siger han.

Og det er helt urimeligt, at vognmændene sender bøden videre til chaufførerne, mener oldermanden.

"Du kan ikke kræve penge af dine ansatte. Den er ikke så meget længere. Du kan give dem en mundtlig og så en skriftlig advarsel, men du kan ikke tørre et økonomisk tab af på dem," siger Jørgen Kjeld Jensen.

Avisen.dk er i besiddelse af flere ruter, som Nemlig.com-chauffører har kørt denne sommer. En af ruterne viser, at chaufføren har ti minutter per levering i snit.

Ifølge flertallet af de chauffører og vognmænd, som Avisen.dk har interviewet, er konsekvensen, at bøder er uundgåelige. Oldermanden er tilbøjelig til at give dem ret.

"Med Københavns tætte trafik skal der ikke meget til at vælte en stram tidsplan. Det kræver ikke engang et færdselsuheld. Medmindre Nemlig.com's folk lægger adresserne med 200 meters mellemrum, men det gør de nok næppe," siger han.

Avisen.dk har set på afstanden mellem adresserne på den rute, hvor chaufføren har ti minutter per levering i snit. Ifølge Krak.dk er der over 800 meter mellem adresserne i snit.

Nemlig.com: Antallet af bøder er minimalt

Men en chauffør straffes ikke for at komme for sent, hvis bare han har varslet kundeservice, siger Nemlig.com's administrerende direktør.

"Vi udsteder kun bøder såfremt vognmændene eller chaufførerne ikke orienterer os om forsinkelser, ikke returnerer kasser eller helt udebliver. Der uddeles altså kun bøder, hvis kontraktuelle aftalte retningslinjer ikke overholdes, nøjagtigt som hvis man kører overfor rødt. Sandheden er den, at antallet af bøder er minimalt," siger Stefan Plenge.

Han slår fast, at Nemlig.com kun udskriver bøderne til vognmændene.

"Hvis de træder ved siden af, er der mange tilfælde, hvor vi vælger at se igennem fingre med det, fordi de har ydet en stor indsats på andre tidspunkter. Så findes der også vognmænd, der ikke forstår vigtigheden af at leve op til de her krav, som dybest set er ret simple. Så i de tilfælde går vi ind og sanktionerer," siger Stefan Plenge.

Nemlig.com's bøder

 

For tidlig levering

"Aflevering af varerne før end det af kunden bestilte timeinterval straffes med en bod på kroner 500 per kunde."

 

For sen levering

"Aflevering af varerne senere end det af kunden bestilte timeinterval, uden at X (vognmanden) har kontaktet kunden eller kundeservice herom (...) f.eks. grundet meget trafik straffes med en bod på kroner 500 per kunde."

 

Forsinkelse eller udeblivelse

"Såfremt X (vognmanden) har en rute (...) og f.eks. er forsinket eller udebliver, da kan NL (Nemlig.com) på X's regning sørge for, at ruten helt eller delvist bringes ud af tredjemand på X's regning."

 

Ifølge en række chauffører og selvstændige vognmænd forlanger Nemlig.com desuden en bod på 8.000 kroner minus moms per rute, hvis en vognmand udebliver.

 

Erstatning af ødelagte varer

"Vælter X (vognmanden) med varerne, mens X transporterer varerne ud i sin bil, da skal X erstatte de ødelagte varer og emballage."

 

"Såfremt varer er ødelagte, eller emballage ikke er intakt ved levering til NL's (Nemlig.com's) kunder, er det X, som skal erstatte varerne."

 

Brud på regler

Ved Nemlig.com's centrale lager i Rødovre hænger desuden et skilt med retningslinjer "for vognmænd/chauffører i Nemlig.com". Skiltet forklarer blandt andet om mødetid, oprydning, på- og aflæsning, parkering og paller.

 

Nederst står følgende tekst:

 

"Overholdes disse regler ikke, vil der være en konsekvens i form af en bøde eller bortvisning."

 

Kilde: Nemlig.com-kontrakt og Nemlig.com-skilt

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

– hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej

de tre dommere i X-factor poserer for kameraet
Underholdning

Stor ændring i

X Factor 

barn med pose på vej gennem dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal vi åbne mere end

eksperterne anbefaler? 

sangeren stevie wonder smiler
Kendte

Har fået nok af USA: 
Stevie Wonder flytter 
til Afrika

skilt om forsamlingsforbud foran politistation
Corona

Her er der lagt op

til en genåbning

Far og mor ligger i en seng på hver sin side af en lille pige.
Forbrugerguides

Tilbudspriser på luksussenge: Snyd ikke dig selv
for store besparelser

dræbersnegl på jorden
Nyheder

Dræbersnegle trodser

frosten: Sådan slipper

du for dem

røde kors butik set udefra
Nyheder

Butikker
drukner i tøj

dreng løber på strand i bare tæer
Helt vildt

Mandag blev den

varmeste dag i 147 år

tom gade med lukkede butikker
Nyheder

Heunicke: Butikker

kan åbne igen

billede af rumfartøj i faldskærm med røde hvide farver
Helt vildt

Se videoen: Køretøj

lander på Mars  

Nyheder

DF-profil: Topfolk i

partiet prøver at slide

formanden ned