Mette Frederiksen vil hjælpe au pairs
Au pair-ansatte har ret til at danne deres egne organisationer i Danmark, mener Mette Frederiksen. Foto: Colourbox
Beskæftigelsesministeren bakker op om au pair-ansattes ret til at vælge deres egne talspersoner og til at danne egne organisationer.

Au pairs skal have ret til at vælge deres egne talspersoner og til at danne egne organisationer her i landet. Det mener Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, skriver foa.dk.

Opbakningen fremgår af ministerens svar på en række spørgsmål fra Enhedslistens Christian Juhl.

Spørgsmålene udspringer af sagen om den 27-årige filippinske kvinde Jean Gocotano. Hun har i et års tid fungeret som talskvinde for au pairer, der har organiseret sig som en faggruppe i FOA.

Jean Gocotano har for nylig fået nej fra udlændingemyndighederne til at blive her i landet, selv om FOA vil ansætte hende som konsulent for au pairer, efter at hendes kontrakt som au pair udløb.

FOA har på hendes vegne klaget til Beskæftigelsesministeriet over afgørelsen.

- Mener ministeren, at de au pair-ansatte har ret til at danne deres egne organisationer i Danmark, herunder organisere sig som en faggruppe i et landsdækkende fagforbund, lyder et af spørgsmålene fra Christian Juhl.

- Ja, det mener jeg. Jeg mener også, at det kan være en god ide for au pair-personer at organisere sig, evt. som en faggruppe i et landsdækkende fagforbund," svarer Mette Frederiksen.

Hun svarer også, at hun "selvfølgelig" mener, at au pair-personer har ret til at vælge deres egne talspersoner, for eksempel i fagforeningsregi.

Christian Juhl vil også vide, hvordan ministeren vil sikre, at valgte au pair-talspersoner ikke må forlade landet, fordi deres opholdsgrundlag som au pair er bortfaldet.

I svaret henviser Mette Fredriksen til, at hendes ministerium for tiden behandler Jean Gocotanos klagesag. Når sagen er afsluttet, vil hun orientere spørgeren om udfaldet.