Massiv kritik: Regeringen sjofler grønne job

Det er en katastrofe, at støtten til grøn teknologi er skåret markant ned i VK's finanslovsforslag, mener en række organisationer og SF.
Regeringen prioriterer helt forkert, når VK vil skære på støtte til udviklingen af grøn teknologi, mener en række organisationer.
Regeringen prioriterer helt forkert, når VK vil skære på støtte til udviklingen af grøn teknologi, mener en række organisationer. Foto: www.colourbox.com

Regeringens plan om at skære ned på støtten til grøn teknologi er hovedløs og en katastrofe, som vil resultere i færre arbejdspladser og dårligere vækst.

Sådan lyder kritikken fra en række organisationer og SF, nærmest inden finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) havde afsluttet sin fremlæggelse af regeringens bud på en kommende finanslov.

Dansk Fjernvarme, Vindmølleindustrien, Dansk Energi, Ingeniørforeningen og den grønne tænketank Concito raser over besparelserne på støtten til energiforskning.

"Det er en katastrofe for ambitionen om at skabe fremtidens grønne vækstarbejdspladser. Regeringen har sat et kolossalt benspænd op for Danmarks muligheder for at skabe vækst med udgangspunkt i det energiteknologiske område," lyder det fra organisationerne i en pressemeddelelse.

Deres rasen kommer, fordi finanslovsforslaget indeholder en nedskæring fra knap 400 millioner kroner til cirka 50 millioner kroner på det Energiteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram, EUDP.

Det er ifølge organisationerne det eneste energistøtte-program, der udelukkende er målrettet industrien.

Også i oppositionen ryster man på hovedet. I SF anerkender miljøordfører Ida Auken, at den økonomiske krise hænger tungt over Danmark, men regeringen må finde besparelserne andre steder end på den grønne teknologi, mener hun.

"Man skal ikke skære på udviklingen af nye teknologier, som skal skabe job og vækst i de kommende år. Det er det fuldstændig hovedløst, da det er ligesom ikke at investere i vores fremtid. Det er det tåbeligste sted at skære," siger hun.

Hun mener, at regeringen sender "forvirrende signaler til erhvervslivet" med finanslovsforslaget, der er blevet præsenteret under overskriftet 'Ny vækst og styr på pengene'.

"I går gik de ud med en vækstpakke og sagde, at det her er et vigtigt område. Og i dag ser vi så, at de har skåret ned, og at der ikke er afsat penge til at fastholde de grønne programmer, der kan skabe vækst og arbejdspladser," siger Ida Auken.

Læs regeringens finanslovsforslaget her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.