Markedsoversigt: Fed sendte cykliske aktier og renter op

Der var fredag flotte stigninger til hovedparten af aktierne i C20-indekset, der på grund af et fald til Novo Nordisk dog blot kunne notere en fremgang på 0,7 pct. til niveau 488,49 - godt under niveauet i Europa.

Feststemningen på de europæiske aktiebørser kom som reaktion på, at USA's centralbank, Federal Reserve, torsdag aften annoncerede nye tiltag for at støtte væksten, herunder en ny runde kvantitative lempelser med månedlige opkøb af realkreditobligationer for 40 mia. dollar.

Federal Reserve holder samtidig døren på klem for yderligere tiltag for at støtte den økonomiske vækst, og banken vil fastholde sin ledende rente på et exceptionelt lavt niveau frem til midten af 2015 mod tidligere "slutningen af 2014".

- De pengepolitiske tiltag fra ECB og Fed skal underbygge de kommende måneders økonomiske aktivitet i Europa og USA. Det betyder, at vi kommer til at se bekræftelser på, at væksten er på vej op … ikke ned. Indfinder der sig ikke noget uheld fra anden side (fx eskalering i Mellemøsten/Nordafrika), så vurderer vi, at fremtiden fortsætter med at se mindre bekymrende ud, vurderer Nordea.

Herhjemme steg 17 af 20 aktier i C20-indekset. FLSmidth, som ofte klarer sig godt, når der er tegn på forbedrede økonomiske udsigter, steg 6,1 pct. til kurs 366. A.P. Møller - Mærsk, der ligeledes er cyklisk qua sin eksponering mod shipping, viste også en pæn stigning på 5 pct.

Derudover var der tiltrængt oprejsning til Vestas, der efter de foregående tre dages nedtur på samlet 26 pct., gik frem med 5,6 pct.

I den tunge ende i C20 befandt sig Novo Nordisk, der faldt 1,7 pct. til kurs 877, og siden torsdag i sidste uge er aktien faldet fra 944 kr. Hos Danske Bank tilskrev chefhandler Mads Zink faldet med sektorrotation efter Federal Reserves lempelser, som får investorerne til at sælge ud af defensive aktier for at gå ind i cykliske. Han peger dog på, at teknisk analyse indikerer, at Novo-aktien kan være oversolgt.

Relativt pæne rentestigninger prægede fredag det danske obligationsmarked, også som reaktion på Federal Reserves tiltag. Den tendens kan også fortsætte fremover.

- Vi skal se meget stigende renter over den kommende periode. Kigger man på det rent historisk, så har de to foregående QE-pakker flyttet den tiårige, amerikanske rente med 40-50 basispoint og de europæiske med 30-40 over tre måneder. Man skal forvente et signifikant skifte, siger Christian Tegllund Blaabjerg, cheføkonom hos FIH Erhvervsbank, til Ritzau Finans.

Herhjemme steg renten på den toneangivende statsobligation, 3-21'eren, 15 basispoint til 1,51 pct. - det højeste niveau siden 7. maj. Rentestigninger af samme kaliber prægede også Tyskland og Sverige.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk