Læge om kurser i sygdomssvindel: "Svært bekymrende"
"Mit arbejdet kræver, at patienten har tillid til mig," siger læge Benny Ehrenreich. Derfor vil han ikke mistænkeliggøre sine patienter. (Foto: Privatfoto.)
Hvordan kan sagsbehandlerne tro, at de er bedre end lægen til at vurdere, om en patient er syg eller ej, spørger praktiserende læge Benny Ehrenreich.

I sin lægepraksis på Nørrebro oplever Benny Ehrenreich aldrig, at patienter forsøger at bilde ham ind, at de er mere syge, end de faktisk er for at kunne få sociale ydelser.

Han kalder det derfor svært bekymrende, at kommuner sender deres medarbejdere på kurser om sygdomssvindel.

- Det forøger den mistænkeliggørelse, som sårbare psykiske patienter i forvejen oplever som belastende oven i deres psykiske symptomer, og det svækker det samarbejde, der burde være mellem læger og socialvæsen, siger han til Avisen.dk.

Læge Vibeke Manniche har tidligere afholdt kurser, hvor sagsbehandlere kunne blive klogere på, hvordan borgere simulerer symptomer og overdriver deres sygdom for at få sociale ydelser. Hun har ikke længere kurserne på programmet. Men hun opfordrer kommunerne til selv at uddanne deres medarbejdere i emnet.

Men det er en rigtig dårlig idé, mener Benny Ehrenreich.

- Jeg har svært ved at se, hvordan en sagsbehandler med nogen som helst ret vil kunne hævde, at han eller hun er bedre end jeg eller andre læger til at gennemskue, om mine patienter er syge eller ikke, siger han.

Læger bliver ført bag lyset

Det er ifølge Vibeke Manniche ikke kun sagsbehandlerne, men også lægerne, der skal vide mere om simulering og overdrivelse af symptomer, så de ikke kommer til at udskrive lægeerklæringer på et forkert grundlag.

- Selvfølgelig skal læger også kende til det i større grad, for når det sociale bedrageri forekommer, er der jo noget der tyder på, at lægerne en gang imellem bliver ført bag lyset, siger Vibeke Manniche til Avisen.dk.

Men sådan et kursus har Benny Ehrenreich ikke lyst til at deltage i.

- Det giver ikke mening at tildele den praktiserende læge en rolle, der som udgangspunkt byder ham eller hende at mistænke sine patienter for at snyde eller simulere sygdom. Lægens arbejde - at behandle og lindre sygdom og lidelse - kræver, at patienten har tillid til sin læge, for at lykkes, siger han.

via Listen To News