LO-boss under hårdt pres: Nu skal lønmodtagerne ha'

LO-formand Lizette Risgaard er under et kæmpe pres for at levere gevinster til lønmodtagerne ved næste runde af treparts-forhandlingerne. Første runde bliver næppe set som et svendestykke af LO-bossens bagland.  (Foto: Arkivfoto: Linda Kastrup/Scanpix. )

ANALYSE: Der er ikke nogen gevinster for lønmodtagerne i den nye treparts-aftale. Det sætter LO-boss Lizette Risgaard under kæmpe pres for at skaffe goder i næste runde af treparts-forhandlingerne.

ANALYSE: Der er ingen gevinster for danske lønmodtagere i den treparts-aftale, som fagbevægelse, arbejdsgivere og regering blev enige om torsdag aften.

Den tomme gevinst-hylde sætter LO-formand Lizette Risgaard under stort pres fra sit eget bagland af fagforbund. Nu skal der leveres goder til lønmodtagerne, når næste runde af treparts-forhandlingerne for alvor begynder igen fredag 15. april. 

Den nye treparts-aftale er en gave til de mange flygtninge, som kommer til Danmark for tiden. Med en indsats på ikke færre end 32 punkter skal flygtninge have en håndsrækning til at komme i job. 

Blandt andet skal kommunernes jobcentre lægge sig meget mere i selen for at hjælpe flygtninge. Kommuner og virksomheder får en bonus for at skaffe flygtninge i arbejde.

Det største enkelte tilbud til flygtninge bliver, at de over to år kan gennemgå en såkaldt integrations-grund-uddannelse (igu). Her skal de veksle mellem uddannelse og arbejde til elevløn.

Aftalen kan blive et bidrag til at løse en stor samfunds-opgave. Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener, at man med aftalen "hurtigere får flygtninge i job, så de bliver en ressource – i stedet for en byrde."

Aftale fulgt af advarsler

Mens gaveboden med aftalen er blevet åbnet for flygtninge, er der som nævnt ikke givet noget til danske lønmodtagere. 

Tværtimod har fagforbundet FOA's formand Dennis Kristensen og Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen advaret i kraftige vendinger om, at sosu'er, rengøringsassistenter og andre danske lønmodtagere risikerer at bliver fortrængt for deres job af billige flygtninge. 

Formand Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti mener, at den nye aftale vil sende flygtninge foran danskere i jobkøen. 

Presset LO-boss

LO-formand Lizette Risgaard lader ikke hånt om advarsler og kritik fra Dennis Kristensen og andre. Presset af baglandet har hun talt om, at hun forstår deres bekymring. Og at man skal glæde sig over at være med til at løfte en stor og vigtig opgave med integration af flygtninge.

LO-bossens trumfkort er der dog det, som Lizette Risgaard spillede torsdag aften, da hun sagde:

- De skal lytte på, hvad der bliver sagt: At vi 15. april går i gang med arbejdet med at sikre, at vi hjælper dem, der står i forvejen og mangler et arbejde - og sikre flere praktikpladser til de unge og får opkvalificeret arbejdskraften.

Med andre ord: Den for lønmodtagerne gevinstløse første runde af treparten skal følges af en mere givtig runde, hvor flere unge får en praktikplads, og ufaglærte får nemmere adgang til uddannelse. Tiden vil så vise, hvor langt LO-formanden kommer med sine ønsker. 

De indledende trin til denne næste runde tages i Statsministeriet her fredag, hvor Lars Løkke Rasmussen klokken 11 mødtes med topforhandlerne for lønmodtagere og arbejdsgivere.  

Svendestykke?

Normalt vil det blive udlagt som et svendestykke, når en forholdsvis ny LO-formand som Lizette Risgaard lander en treparts-aftale. Især i dette tilfælde hvor det forrige forsøg i 2012 på at lave en treparts-aftale faldt til jorden med et brag. 

De færreste vil dog næppe nu give Lizette Risgaard den ære at tale om et svendestykke. Dertil er gevinsterne for lønmodtagerne for ikke-eksisterende.

Den erfarne fagforeningsmand, Finn Sørensen fra Enhedslisten, udtrykker det således til Avisen.dk:

- I mine øjne er der først opnået succes i treparts-forhandlingerne, når vi har sikret, at danske arbejdsløse ikke kommer langt bagud i køen i forhold til flygtninge; vi har sikret en kraftig indsats mod social dumping; vi har sikret opkvalificering af ufaglærte; og vi har sikret et langt bedre arbejdsmiljø.