"Blåstempling af underbetalt arbejdskraft": Tømrer revser trepartsaftale

"Fagbevægelsen har købt katten i sækken og er blevet presset til en dårlig aftale," skriver tømrer Daniel Skovhus i et debatindlæg. (Foto: Foto: 3F.dk)

Tømrer Daniel Skovhus er langt fra begejstret over den trepartsaftale om flygtninge, som blev indgået i sidste uge.

Torsdag aften i sidste uge blev regeringen, arbejdsgivere og arbejdstagere enige om en aftale, der efter planen skal få flere flygtninge i arbejde og styrke integrationen.

Men det er ikke just en aftale, der er fordelagtig for de danske arbejdere, lyder det fra tømrer Daniel Skovhus, som er formand for tømrer-snedkernes brancheklub i fagforbundet 3F.

I et debatindlæg i Politiken skriver han, at det er dem på gulvet, der skal bære integrationen igennem ude på arbejdspladserne. For mens staten med aftalen kan spare penge til integrationsydelse, og virksomhedene kan få billig arbejdskraft, så kan arbejderne se frem til én ting ifølge den unge tømrer:

"De kan måske få lov til at beholde arbejdet, hvis de klemmer balderne sammen og kan klare konkurrencen med desperate flygtninge, der vil gøre alt for 50 kr./t," skriver han blandt andet i sit indlæg. 

Daniel Skovhus understreger, at han gerne byder flygtninge velkommen, hvis det vel at mærke er på ordentlige vilkår. Og han tror da også på, at der nok skal være mønsterarbejdspladser, der kommer til at bruge den nye IGU (integrationsgrunduddannelse) i trepartsaftalen. Men der er ingen garanti for, at der ikke også er arbejdsgivere, der vil fyre danskere med udsigt til billigere flygtninge og bonus.

Derfor mener Daniel Skovhus, at regeringen i realiteten har fået indslusningsløn indført ad bagdøren.

"Det at få integrationsordninger ind i overenskomsterne er egentlig meget godt. Men når der hverken garanteres ressourcer til at tage ordentligt imod folk, og når lønnen er meget lavere end den overenskomstaftalte mindsteløn i mange brancher, virker det, som om fagbevægelsen har købt katten i sækken og er blevet presset til en dårlig aftale, der primært sikrer lavere løn på hele arbejdsmarkedet med et snuptag," skriver Daniel Skovhus i debatindlægget og betegner det som "fagbevægelsens blåstempling af underbetalt arbejdskraft."