Forsker og fagforbund: Polakkerne bliver i Danmark trods trepart

58-årige Tadeusz Stefanko har boet i Danmark i over 9 år sammen med sin kone Grazyna. Han er glad for Danmark og ser frem til at leve resten af livet her.  (Foto: Foto: Mathias Svane Kraft)

Der er 42.500 herboende polakker, og der bliver flere hvert år. Det er det langt fra sikkert, at en trepartsaftale vil ændre på, siger forsker og fagforenings-mand.

Det er langt mere end udsigten til at have et arbejde, der får 42.500 polakker til at bo i Danmark. 

Derfor er det også naivt at tro, at mange polakker og andre østarbejdere vil pakke sammen og tage hjem, selvom en nye trepartsaftale gør det mere attraktivt for arbejdsgiverne at ansætte flygtninge og indvandrere. 

- Der findes to grupper af polakker i Danmark: En gruppe, som kommer for at arbejde en kort periode, og en gruppe, som har slået sig ned og bor her. For dem, der bor her og har deres liv, og familie her, er arbejdet kun en del af pakken. De er flyttet, de ser fremtiden her, og de har ikke nødvendigvis ret meget at tage tilbage til, siger Jonas Felbo-Kolding.

Han er ph.d.-stipendiat på forskningscentret FAOS ved Københavns Universitet og forsker i migration og integration på arbejdsmarkedet.

Polakker er klart den største gruppe af såkaldte østarbejdere i Danmark. Første januar i år var der 42.500 herboende polakker herhjemme.  

Det er tre gange så mange som for ti år siden.

I sidste uge blev en ny trepartsaftale præsenteret, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i den forbindelse, at han forventer, at en del af østarbejderne rejser hjem.  

Men selvom trepartsaftalen kan ændre på dynamikken på arbejdsmarkedet, når man gør det mere attraktivt at ansætte flygtninge og indvandrere, så er det ikke så enkelt, mener Jonas Felbo-Kolding.

Flertallet vil blive i Danmark  

Det samme viste en undersøgelse blandt polakker foretaget af Avisen.dk/Ugebrevet A4 og Fagbladet 3F sidste år. Det viste, at 66 procent af de herboende polakker enten havde besluttet eller håbede på at blive i Danmark.  

- Det er naivt at se det som en ren arbejdsmarkedsdynamik - at hvis det bliver sværere at få arbejde, rejser de igen. Så enkelt er det ikke, siger Jonas Felbo-Kolding. 

Samme vurdering har formanden for 3F's Byggegruppe, Kim Lind Larsen. Ifølge fagforeningen er rigtig mange polakker beskæftiget i netop byggesektoren.

- Det er ikke min opfattelse, at polakkerne kommer til at konkurrere direkte med flygtningene, siger Kim Lind Larsen.

Det skyldes ifølge ham, at polakkere oftest kommer hertil med et arbejde i hånden.

- De polakker, der bosætter sig her, det er jo fordi, de har et arbejde, ikke fordi de vil have et arbejde. Så jeg tror simpelthen ikke på, at det her vil betyde at polakkerne tager hjem, siger Kim Lind Larsen.

De seneste år er antallet af polakker vokset med syv-otte procent om året. Om den vækst fortsætter, er afhængig af mange faktorer, mener forsker Jonas Felbo-Kolding. 

Når der er først er en base af migranter fra et bestemt land, tiltrækker det ofte flere. De første har banet vejen, vist at man kan skabe et godt liv og skabt et netværk for dem, der kommer. Det taler for, at antallet af polakker vil fortsætte med at vokse. 

Modsat er der sket en positiv udvikling i den polske økonomi. Polen står overfor arbejdskraftmangel på grund af færre unge ligesom Danmark, og der er en grænse for, hvor mange polakker, der har lyst til at rejse. 

- Det kommer også an på, om der er andre lande, der er mere attraktive at rejse til, og så at sige hvor mange attraktive pladser, der er at få i Danmark, siger Jonas Felbo-Kolding.