3F før næste runde trepart: Chefer skal belønnes, hvis de tager lærlinge

3F med formand Per Christensen i spidsen er klar med nyt forslag forud for næste runde trepart. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Tag flere lærlinge og tjen penge, lyder forslaget fra 3F til landets arbejdsgivere.

Når næste runde trepartsforhandlinger går i gang om en ugen – fredag den 15. april – vil landets største fagforening 3F møde op med et helt konkret forslag.

Det skriver finans.dk.

Hvis arbejdsgiverne tager lærlinge ind i deres virksomhed, skal de belønnes med en solid gevinst. Pengene skal komme fra de chefer, der ikke tager lærlinge ind – gennem den såkaldte AUB, Arbejdsgivernes Uddannelsesfond.

- Behov nummer ét er, at de mange tusinde, der kun har skolepraktik eller er praktiksøgende, får en praktikplads. Og når nu arbejdsgivere og regeringen mener, at økonomiske incitamenter virker, så synes vi, det giver mening at hæve AUB’en, så de mestre, der tager lærlinge, bliver overkompenseret, så de motiveres til at tage flere lærlinge, siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, til finans.dk.

Fonden bliver finansieret af alle arbejdsgivere, er i øjeblikket på 2,5 milliarder kroner og refunderer lærlingeudgifter.

Arbejdsgiverne skal have 120-130 pct. refunderet i de perioder, hvor lærlingene er på skoleophold, lyder det fra 3F.

- Det vil dels garantere, at arbejdsgiverne laver en aftale med den enkelte lærling for hele uddannelsesperioden og ikke kun praktikforløbene, og dels give dem en gevinst, der motiverer dem til at tage flere lærlinge, siger Søren Heisel.

LO og Dansk Arbejdsgiverforening ønsker ikke at kommentere 3F-forslaget.