Fagboss: Flygtninge skal i arbejde i en fart

Det er tåbeligt, hvis man ikke prøver på at få flygtninge i job. Det mener Per Christensen, som er formand for fagforbundet 3F.  (Foto: Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix. )

Man skal lynhurtigt finde ud af, hvad flygtninge kan, og så skal de ellers i job, lyder det fra formanden for fagforbundet 3F.

Det kan kun gå for langsomt med at få flygtninge i job, efter de er kommet hertil. Det mener Per Christensen, som er formand for landets største fagforbund, 3F.

- Det er tåbeligt både for flygtningene og det danske samfund, hvis vi ikke gør, hvad vi kan, for at flygtningene kan komme til at bidrage til det danske samfund. De skal i gang med at arbejde så hurtigt som muligt, siger Per Christensen til Avisen.dk.  

Udmeldingen falder kort før,  der skal være vigtige forhandlinger om integration. Det sker i februar, når regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne indleder de såkaldte treparts-forhandlinger. 

Kommunal dovenskab

3F har et forslag parat til treparts-forhandlingerne. 

- Flygtninge skal screenes meget hurtigere end i dag. Det vil sige, at man i asylcentrene kort tid efter flygtningenes ankomst skal finde ud af, hvordan det ser ud med deres kulturelle baggrund, faglige og sproglige kompetencer, siger Per Christensen.

Han forestiller sig, at der på asylcentrene skal være nogle statsansatte integrations-medarbejdere.

- De skal være eksperter i at screene flygtninge og finde ud af, hvordan de bedst muligt bliver integreret, forklarer Per Christensen. 

Han har stor respekt for det arbejde, som kommunernes jobcentre udfører, fortæller han. Men han undrer sig højlydt over deres vurderinger. 

- Det kan simpelthen ikke passe, når 98 procent af flygtningene i dag af kommunerne erklæres ikke-arbejdsmarkedsparate. Jeg ved ikke, om det skyldes kommunal dovenskab eller hvad, men der må være flere, som er parat til job, siger Per Christensen. 

Ifølge ham kan de nye integrations-medarbejdere også være med til at sikre, at der kommer en bedre fordeling af flygtninge.

- Der er for mange eksempler på flygtninge, som får kurser og kompetencer, men bliver placeret et sted i landet, hvor de alligevel ikke kan få job. Integrationsmedarbejderne kan sikre en mere smart fordeling af flygtningene i forhold til, hvor jobmulighederne er størst, siger Per Christensen.

Flot u-landsbistand 

En del danskere mener, at man slet ikke skal bruges kræfter på at hjælpe flygtninge i arbejde eller uddannelse. Men den tankegang afviser Per Christensen.

- Nogle af dem rejser hjem igen. Men så er det da en flot form for u-landsbistand, når de kan rejse herfra med rygsækken fuld af kompetencer, siger formanden. 

En anden grund til at få flygtninge i job er, at hovedparten af dem ender med at blive i Danmark. 

- Realistisk set må vi regne med, at langt de fleste flygtninge bliver her i mange år. Eksempelvis var det i fjor sådan, at 86 procent af flygtningene endte med at blive her, fortæller Per Christensen. 

Han påpeger, at 97 procent af asylansøgerne fra Syrien og 96 procent fra Eritrea opnår asyl i Danmark ifølge tal fra Udlændingestyrelsen.  

Ingen gratis omgang

3F bidrager gerne til at få mange flere flygtninge i job. Men det bliver ikke nogen gratis omgang for regeringen under treparts-forhandlingerne. 

- Jeg har svært ved at se, hvordan vi skal kunne lave en aftale om integration, medmindre vi får håndslag på, at der senere kommer forhandlinger om blandt andet lønmodtagernes kompetencer og kampen mod social dumping, siger Per Christensen. 

Han regner med at få en plan af statsministeren.

- Jeg har en klar forventning om, at Lars Løkke Rasmussen ved forhandlingernes start kommer med en plan for, hvornår andre elementer end integration skal diskuteres. Forhandlingerne skal ses som en samlet pakke, ellers giver det ikke mening, siger Per Christensen. 

Der er 14.000 arbejdsløse medlemmer af 3F, og de må ikke blive glemt, blot fordi der er så meget fokus på flygtninge, mener Per Christensen.

- Indsatsen for flygtningene må ikke gå ud over de danske ledige. Tværtimod skal der gøres meget mere for dem. Eksempelvis ved at investere mere i udvikling af deres kompetencer, mener Per Christensen. 

Læs flere artikler om trepart her.