Lisbeth Zornig: Jeg skammer mig
Lisbeth Zornig Andersen fastholder sin kritik af statsministernes nytårstale, som hun hører som en moralsk opsang til flygtninge og indvandrere om at arbejde. Zornig mener, ordvalget mest af alt lefler for den indre svinehund. Scanpix, arkiv: Claus Bech
Debatten om den indre svinehund er blusset op efter Lisbeth Zornig Andersens kritik af statsministerens nytårstale. Og Zornig fortsætter.

En spiddende statusopdatering fra Lisbeth Zornig Andersen i kølvandet på Helle Thorning-Schmidts nytårstale har fået mange danskere til at blande sig.

Lisbeth Zornig Andersen, leder af Huset Zornig, skrev forleden, at hun mener, dele af Helle Thorning-Schmidts tale fodrede den indre svinehund.

LÆS OGSÅ: Zornig skælder ud på Thorning: Hvad forestiller hun sig?

I går fulgte hun så op med et debatindlæg i Politiken, hvor hun uddyber:

"Det er ikke dem (flygtninge og indvandrere, red.) statsministeren henvendte sig til, men de danskere, der er bange for det fremmede og for at blive snydt for velfærdsgoder og udnyttet af udlændinge."

Jeg var så vred

Zornig mener, at talen, som hun hører som en moralsk opsang til flygtninge og indvandrere, er et fejlskud. For selvfølgelig skal flygtninge arbejde. Og selvfølgelig vil de arbejde, mener Zornig.

"De behøver ikke bliver mindet om, at de skal arbejde. Derimod er Danmark ret beset elendigt til at integrere fremmede med en anden kulturel baggrund. Det er os, der i forvejen bor her, der skal sikre dem mulighed for at anvende den arbejdsmoral, de fleste af dem kommer med," skriver hun i Politiken.

LÆS OGSÅ: Fagboss efter nytårstale: Ikke et B-job at rense strande

Zornigs opråb har fået mange til at blande sig. Blandt andet en af dem, der bliver talt om. En efterkommer af flygtninge giver hende ret og skriver:

“Jeg var så vred da jeg hørte den! (talen, red.) Det er så uanstændigt at flygtninge og socialt udsatte bliver kaldt for dovne mennesker. Jeg er barn af flygtninge, har en universitetsuddannelse ("desværre" ikke dansk), undervist på gymnasier ("desværre" også i udlandet)- da jeg har været ude i den store verden. Men har aldrig kunne få arbejde i Danmark inden for mit fag (jeg er lærer). Mit modersmål er også dansk. Lige meget har det hjulpet. Men som Helle ønsker, har jeg da brugt det, jeg ellers har. Jeg har gjort rent i mange år. Fred være med det. Det er også fint nok. Men det skal bare ikke hedde at vi "bare" skal ud at finde et arbejde- så nemt er det ikke.”

Absolut ingen svinehund

Andre mener dog, at Lisbeth Zornig Andersen overreagerer.

"Jeg oplever, at Helle Thorning pointerer, at vi bliver nødt til at række hånden ud og give alle mennesker, som vil bo i Danmark, pligter og rettigheder. Det, du gør, er at tale Helles tale ned. Der er absolut ingen indre svinehund i den tale. Tværtimod så forsøger Helle netop at gøre op med den kedelige menneskelige egenskab. Solidaritet og fællesskab skal gælde for alle, som kan og vil. Det er det budskab jeg hører," skriver Pernille til Zornig.

LÆS OGSÅ: Dronningen af S: Helle Thorning i ny hovedrolle

I debatindlægget kommer Zornig med et forslag til, hvad hun mener kunne have gjort talen mere visionær.

“Statsministeren burde passende have formuleret forslag til at gøre det mere attraktivt for erhvervslivet at ansætte de mennesker, hun gerne ser arbejde i Danmark.”