Fagboss efter nytårstale: Ikke et B-job at rense strande
Per Christensen, formand for landet største fagforbund, advarer mod at nye jobinitiativer for flygtninge og indvandrere fortrænger ordinære job. Han er dog begejstret for, at statsministeren i sin nytårstale lægger vægt på arbejdspladsen som omdrejningspunkt for integration. Polfoto/arkiv
Formanden for 3F advarer statsministeren efter nytårstale om flygtninge i job: Gode tanker, men hold snitterne fra ordinære job, lyder det. SF's formand mener, at flygtninge kan få østeuropæernes ufaglærte job.

Flygtninge og indvandrere skal i højere grad arbejde for kontanthjælpen og “opleve hvordan vi gør tingene her i landet.” Sådan faldt ordene fra statsminister Helle Thorning-Schmidt i nytårstalen i går.

-Så mange som muligt skal i gang på en arbejdsplads. Og andre kan tage fat på nogle af de opgaver, som vi også skal have klaret. Der er strande, hvor der skal ryddes op. Der er daginstitutioner, hvor sandkassen eller gyngen skal repareres, lød det fra statsministeren.

LÆS OGSÅ: Dennis K før Thornings tale: Drop det forvrøvlede sludder

Men Per Christensen, formand for over 300.000 lønmodtagere i 3F, er lunken. Selvom han kvitterer for, at Helle Thorning-Schmidt vil bruge arbejdspladserne til at integrere, påpeger han, at det er et ganske almindeligt job at rense strande eller reparere legepladser.

-Hun taler lidt, som om det er et B-arbejdsmarked, og det er en forkert sondring. Det er helt almindelige 3F-arbejdspladser, og jeg håber, hun har øje for, at de her mennesker ikke skal bevæge sig ind og fortrænge ordinære arbejdspladser, siger han.

Lad flygtninge erstatte østeuropæere

Per Christensen påpeger, at 3F i forvejen oplever, at de mange støttede job - det kan være nyttejob, praktikordninger, løntilskud eller andet - udraderer job på almindelige vilkår.

Han er bekymret for, om den velmenende indsats for flygtninge og indvandrere undergraver det ordinære jobmarked yderligere.

-Vi har allerede et hav af forskellige støtteordninger, og jeg er nervøs for, at endnu en ordning kan skubbe yderligere i den gale retning. Jeg håber, hun tænker klogt på det her område, siger Per Christensen.

SF’s formand Pia Olsen Dyhr har udtrykt samme bekymring som Per Christensen og peget på, at man bør lade flygtninge få en fod ind i de ufaglærte job, som østeuropæerne typisk besidder. Det kan være “en vej at gå,” siger 3F-formanden.

Ryk lige en balle

Andre synes dog, at fagforeningerne bør rykke sig lidt og give noget plads til de nye medborgere.

“Få lige fagforeningerne med på, at deres medlemmer skal rykke sig en balle for flygtningene,” skriver Lisbeth Zornig Andersen i dag i en besk kommentar til nytårstalen.

LÆS OGSÅ: Zornig skælder ud på Thorning: Hvad forestiller hun sig?

Men det bliver ikke Per Christensen, der rykker en balle.

-Så skal jeg acceptere, at mine medlemmer bliver arbejdsløse? Det ville da være tudetosset, siger han og fastslår:

-Jeg synes, sigtet er helt rigtigt. Arbejdspladserne er verdens bedste sted at integrere, og vi vil gå langt for at hjælpe flygtninge og indvandrere på vej. Men der skal opereres på lige vilkår.