Joachim B.: Lad flygtninge arbejde til lav løn
- Luk flygtningene ind på det danske arbejdsmarked til en lavere løn, foreslår Liberal Alliances Joachim B. Olsen. Polfoto/arkiv
Lønnen skal ned hvis det skal lykkes at få flygtninge og indvandrere i gang på arbejdsmarkedet, mener Liberal Alliance. Nej, det handler om at give mennesker det rigtige rygstød til at varetage et job, siger 3F.

SF kommer i dag med en plan, der skal sluse flygtninge og indvandrere ind på det danske arbejdsmarked. Partiet foreslår blandt andet at nydanskere erstatter østeuropæisk arbejdskraft, og at det offentlige skal tage et ekstra ansvar for at få flygtninge og indvandrere i gang.

Men det er ‘intellektuel dovenskab’ at foreslå mere af det samme. Det mener Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen.

LÆS OGSÅ: Zornig skælder ud på Thorning: Hvad forestiller hun sig?

Han vil have sænket lønnen, så flygtningene - der har sprogbarrierer og faglige udfordringer - får nemmere adgang til job.

-Vi kommer ikke til at løse det her, hvis ikke indvandrerne får lov at sælge deres arbejdskraft til en lavere løn end i dag. Du skal være meget produktiv for at være på det danske arbejdsmarked, og hvis du ikke kan sproget og ikke har færdighederne, så bliver det svært. Luk dem ind til 90 kroner i timen, så kan de få kompetencerne og så senere komme ind og få en højere løn, siger Joachim B. Olsen til TV2 News.

Nej tak til aktiveringscirkus

Ikke overraskende afviser 3F pure det forslag. Forbundssekretær i 3F Søren Heisel henviser til, at 3F har tusindvis af medlemmer med anden etnisk baggrund, der fungerer godt på arbejdsmarkedet til danske løn- og arbejdsvilkår.

Han siger til News, at det handler om at opkvalificere flygtningene sprogligt og fagligt.

- Indsatsen skal være meget branchespecifik. Der skal være solid sprogundervisning, branchespecifikke kurser og måske noget virksomhedspraktik eller sidemandsoplæring, som vi har rigtig gode erfaringer med, siger han.

Han advarer mod at lave “et nyt aktiveringscirkus,” hvor det for kommunerne mest kommer til at handle om at få folk ud i forskellige støttede job, så de kan hæve refusionen fra kommunen.

Også i går advarede Per Christensen, formanden for 3F, mod flere støtteordninger, som han mener udraderer job på ordinære vilkår.  

LÆS OGSÅ: Fagboss efter nytårstale: Ikke et B-job at rense strande

Ud over at få flygtningene ind i de job, som østeuropæere besidder og lade det offentlig få et større ansvar, skal der flere kvinder ud på arbejdsmarkedet ligesom flere nydanske unge skal have et fritidsjob, foreslår SF.