Ja til nyt flagskib i både LO og FTF
LO-formand Lizette Risgaard kan sammen med FTF-formand Bente Sorgenfrey glæde sig over, at der fredag eftermiddag blev stemt for en storfusion i fagbevægelsen. Foto: Joshua Gross / LO
Smede, sygeplejersker, håndværkere, politibetjente og sosuer får ved årsskiftet en ny fælles hovedorganisation til at sætte lønmodtagernes dagsorden. LO og FTF slår sig sammen.

Opdateres løbende fredag eftermiddag

Danmark får en ny faglig megaorganisation. 

Et flertal i både LO og FTF har fredag middag besluttet at danne en helt ny hovedorganisation med næsten 1,5 millioner medlemmer. 

Stemmerne for LO fordelte sig således, at 389 stemte ja. 10 stemte nej, mens én stemte blankt.

– Det er en historisk dag for dansk fagbevægelse. Fagbevægelsen bygger på ideen om, at vi står stærkere, når vi er sammen. Det er det fællesskab, vi nu bygger videre på. Der er meget mere, der samler os end skiller os, og det vil medlemmerne mærke i form af bedre resultater, siger LO-formand Lizette Risgaard.

Tæt afstemning

Afstemningen i FTF endte med at blive særdeles tæt i forhold til, at to ud af tre skulle stemme for, hvis fusionen skulle blive til virkelighed. Ifølge FOA-formand Dennis Kristensen stemte 71,4 procent af de delegerede hos FTF for:

Selvom flertallet var snævert hos FTF, så glæder formand Bente Sorgenfrey sig over, at der nu er truffet en beslutning om at oprette en ny og fælles hovedorganisation:

- Det her er en rigtig god nyhed for alle de medlemmer, der ønsker sig job til alle, kvalitet i velfærden og et godt arbejdsliv. Det er et stærkt fællesskab, vi nu bygger videre på. Der er meget mere, der samler os end skiller os, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Utrolig glad

Den store opbakning til at fusionere med FTF er en kæmpe sejr for både LO-formand Lizette Risgaard og FTF-formand Bente Sorgenfrey. De to kommer nu til at danne fortrop i den nye hovedorganisation, der skal sætte lønmodtagernes dagsorden med en langt større vægt end hidtil. 

Formand for HK Kim Simonsen har i årevis kæmpet for en fusion, og er af naturlige årsager glad for dagens udfald. 

Beslutningen vækker også stor begejstring hos Teknisk Landsforbund:

- Jeg er utrolig glad. Det er historisk, at vi nu får en hovedorganisation, der samler 1,5 mio. lønmodtagere. Vi kommer til at stå stærkt, når vi forhandler med arbejdsgivere og vores politiske indflydelse vil øge. Det bliver helt afgørende i fremtiden, siger Lone Engberg Thomsen, forbundsformand i Teknisk Landsforbund, der er medlem af LO og som organiserer 30.000 medlemmer inden for teknik, design og byggeri.

Til gengæld stemte Finansforbundet nej til fusionen. De mente, at der var udfordringer med fusionsoplægget, der var til afstemning i dag. 

- Vi har længe ment, at et bredere samarbejde grundlæggende er fornuftigt, for der er brug for at tilpasse fagbevægelsen til et arbejdsmarked under stor forandring. Det mangler man stadig at tage hånd om på nogle væsentlige områder, der ikke i tilstrækkelig grad bliver dækket af det oplæg, der var til afstemning i dag. Derfor stemte vi også nej, men i en demokratisk organisation må man jo også respektere de spilleregler, der er, og det er naturligvis den situation, vi må forholde os til, siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet, i en pressemeddelelse. 

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har også sendt en udtalelse ud: 

- Jeg vil gerne ønske LO og FTF tillykke med fusionen. Vi ser frem til at fortsætte vores samarbejde med dem i deres nye organisation, udtaler adm. direktør Jakob Holbraad i DA og fortsætter:

- Jeg lægger selvfølgelig stor vægt på vores enighed med LO om, at aftaler, der er indgået mellem DA og LO, forbliver uændrede efter fusionen. Og at samarbejdet mellem lønmodtagere og arbejdsgivere på det private arbejdsmarked fortsat foregår inden for den ramme, som de kollektive overenskomster på LO/DA-området udstikker.

Stiftende kongres

Den stiftende kongres finder sted i Odeon i Odense fredag eftermiddag klokken 14.00, hvor de delegerede formelt stifter den nye hovedorganisation og besætter dens formandskab og de politiske organer. Der vil være adgang for pressen.

Stiftelsen af den nye, fælles hovedorganisation for 1,5 million lønmodtagere er med virkning fra 1. januar 2019. Indtil da fortsætter LO og FTF som hidtil.

Ny hovedorganisation får over en million medlemmer

- LO er Danmarks største hovedorganisation. Det er en paraplyorganisation for 18 fagforeninger, hvoraf 3F, HK, FOA og Dansk Metal er de største. Håndværkere, industriarbejdere og butiksansatte er blandt de største grupper.

- Der er omkring en million medlemmer af LO's forbund, hvoraf cirka 800.000 er i arbejde. Privatansatte fylder mest.

 

- FTF er fællesforbund for 75 mindre medlemsorganisationer og har 450.000 medlemmer, med omkring 350.000 i arbejde. Størstedelen er offentligt ansatte.

 

De største FTF-forbund er Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og Bupl, der er pædagogernes fagforening.

 

- LO og FTF har arbejdet på en fusion siden 2015.

 

Kilder: LO, FTF, Ugebrevet A4.

UDVID
 

via Listen To News