Ledig i rotation: Jeg bliver groft udnyttet
54-årige Annie Cramer er fortørnet over, at hun som ledig skal arbejde på dagpenge svarende til 104 kroner i timen, når hendes kolleger får det dobbelte inklusive genetidsbetaling. Foto: Privat
Pædagog i Randers blev fyret med stress og ansat som rotations-vikar på dagpenge.

Jobrotation er ikke det guldæg, det er blevet udråbt til at være.

Det mener 54-årige Annie Cramer, der føler sig dårligt behandlet af Randers Kommune, der kører et storstilet jobrotations-program.

- Jeg føler mig udnyttet i den grad. Groft udnyttet, siger den 54-årige socialpædagog, der i 2010 blev fyret fra en stilling som leder af en kommunal daginstitution efter en længere sygeperiode på grund af stress.

Efter 250 afslag på jobansøgninger blev Annie Cramer i foråret ansat som rotationsvikar på en institution for psykisk syge kriminelle, der afsoner en behandlingsdom - en institution hvor hun kort forinden havde været til samtale om et ordinært job.

- Jeg havde en forventning om, at jeg ville kunne få løn når der var tale om jobrotation, eller at vi vikarer i hvert fald var uden for normeringen. Men jeg indgår i normeringen og deltager fuldt ud i arbejdet. Jeg er kontaktperson og har kontakt med socialforvaltning og læger, og jeg kan risikere at stå alene med 10 meget hårdt belastede borgere, siger Annie Cramer.

Hun er glad for arbejdet i institutionen, men føler, at Randers Kommune misbruger hende. Ikke mindst fordi hun kun tjener det halve af sine kolleger. Hun tjener 104 kroner i timen og får ingen genebetaling for aften og weekendarbejde.

- Kan det virkelig være rigtigt, at vi skal gå fuldt ind i normeringen på dagpengesats? Samtidig forbruger vi vores af vores dagpengeret og nogle går direkte ud på kontanthjælp. Vi skal arbejde fuld tid på dagpengesats, og vi skal stadig stå til rådighed og søge stillinger i vores fritid, siger Annie Cramer, der også er uddannet sygehjælper, merkonom i ledelse og snart også psykoterapeut.

Via Landsforeningen Lediges Vilkår har hun og de øvrige vikarer klaget til borgmesteren, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), fagforbundene og lokale og regionale beskæftigelsesråd.

- Vi får bare en sludder for en sladder, sige Annie Cramer, hvis dagpengeret udløber om få måneder.

Hun håber at kunne få fast arbejde på bostedet, når jobrotationen udløber. Ellers er det på kontanthjælp.

Huset ryger på tvangsaktion den 10. oktober som følge af bl.a. finanskrisen og ledighed.

- Det vil medføre en stor gæld. Desuden står jeg nu og skal finde ny lejebolig og arrangere flytning, så det er hårdt, siger Annie Cramer.