Kongehuset afliver myte om prins Henrik
En sidste hilsen til prins Henrik foran Amalienborg kort efter hans død sent om aftenen 13. februar 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Kongehusets kommunikationsafdeling fungerede som et "war room" i forbindelse med prins Henriks død, siger kommunikationschef Lene Balleby.

Der gik 48 timer fra, at nu afdøde prins Henrik fik diagnosen demens, til kongehuset meldte det offentligt ud.

Det fortæller kommunikationschef Lene Balleby i et interview med Markedsføring.

Lene Balleby gør således op med en sejlivet myte om, at kongehuset var meget lang tid om, at fortælle sandheden om prins Henrik.

Hun forklarer i interviewet, at der var episoder inden prins Henrik blev erklæret syg, som "ikke var nemme at håndtere", og henviser blandt andet til at prins Henrik meddelte, at han ikke ville begraves ved siden af dronning Margrethe.

- Der blev stillet en masse diagnoser derude. Nogle - også journalister - sendte mig links til hjemmesider, hvor jeg kunne læse om sygdommen. Og efterfølgende undrede nogle sig over, hvorfor vi ikke bare havde meldt noget ud om prinsens sygdom før, siger Lene Balleby til Markedsføring og fortsætter:

- Der er jeg nødt til at sige: Vi gik ud inden for 48 timer efter, vi fik diagnosen. Der opstod en myte om, at vi bare kunne have sagt noget. Men der var ikke noget at sige, før vi rent faktisk gjorde det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Lene Balleby er her fotograferet foran Rigshospitalet i forbindelse med, at prinsesse Marie i januar 2012 blev indlagt på fødeafdelingen. Lene Balleby holdt styr på pressen, mens prinsesse Athena blev født 24. januar. Foto: Nils Meilvang/Riyzau Scanpix (arkiv)

Kommandocentral

Lene Balleby fortæller, at hendes kommunikationsafdeling i forbindelse med prins Henriks død i februar fungerede som et "war room", hvor ledelsen var en styregruppe som mødtes morgen og aften:

- Vi var hele tiden i tæt koordination med hinanden, de mange aktører og selvfølgelig den kongelige familie om, hvad der skulle ske og kommunikeres.

Her blev der valgt en to-strenget kommunikation, hvor pressen blev orienteret, mens kongehuset via egne kanaler sikrede "danskerne mulighed for at følge med".

- Med dronningen i spidsen tror jeg, alle tog del i en sorg. Og i forløbet opstod et noget mere nuanceret billede af en prins' betydning gennem det virke, han havde haft, end vi har set tidligere, siger Lene Balleby, og tror det var en god "investering":

- Jeg tror, at vores indsats var med til at samle, fordi alle kunne følge med i, hvad der skete. Men danskerne kom også tættere på en families sorg, end de ellers ville være kommet og har været før.

Sov ind på Fredensborg Slot

Kongehuset udsendte 6. september 2017 en pressemeddelelse, hvor det blev meddelt, at prins Henrik led af demens.

Den 28. januar blev han indlagt på Rigshospitalet på grund af en godartet tumor i den ene lunge, og 13. februar 2018 blev prins Henrik overført fra Rigshospitalet til Fredensborg Slot, hvor han ønskede at tilbringe sin sidste tid sammen med sine nærmeste.

Han sov ind klokken 23.18 samme aften.

Prinsen blev 83 år og blev bisat fra Christiansborg Slotskirke 20. februar 2018. Halvdelen af hans aske er siden blevet spredt ud over de danske farvande, og den anden halvdel er nedsat i haven ved Fredensborg Slot.