Tæt på verden Somalier må ikke stemme på landets politikere
Somalia nye parlament ved indledning af ceremonien mandag. AP Photo/Farah Abdi Warsamehmeh
Somalias skal vælge en præsident, men befolkningen kan ikke stemme på kandidaterne. Alle politikere er på islamisters dødsliste.

Millioner af Somaliere kan overhovedet ikke stemme på deres kommende præsident, men alligevel er der valgkamp i Mogadishus gader. Der menes at være 24 kandidater til posten.

I henhold til the Associated Press er toppen af den siddende overgangsregering alle kandidater, selv om deres periode ved magten er kritiseret, blandt andet af FN, for korruption.

Selv om ingen almindelige somaliere kan stemme, har der været valgmøder, plakater og promotion fra biler betalt af politikere, der lovet fred, frihed og ligestilling for kvinder.

Det er endnu uvist, hvornår parlamentet vil stemme om landets kommende leder. I øvrigt er alle i parlamentet dødsdømt af islamisterne i al-Shabab.

Valg på valg

Mandag aften blev lidt over 200 politikere, alle udpeget af et udvalg, taget i ed ved en udendørs ceremoni i den sikre grønne zone ved lufthavnen. Det skete i lyset af lygterne på firhjulstrækkere med motorerne tændt.

Målet er at finde frem til 275 parlamentarikere. Forsamlingens ældste medlem er midlertidig leder.

Indtil sidste år havde overgangsregeringen end ikke kontrol med hovedstaden. Præsidenten var beskyttet i lufthavnsområdet af en mur af FN-soldater fra Den Afrikanske Union.

Uafhængigt af sultkatastrofen i landet har det været aldeles umuligt for styret, der nu er omdannet til et parlament, at skabe tillid i befolkningen, blandt internationale donorer og investorer.

Så som så

Nogle borgere, citeret i lokale og internationale medier, mener, at sikkerheden i hovedstaden er blevet lidt bedre. Der er ikke daglige kampe med al-Shabab militserne, der har trukket sig mod syd.

Men eksempelvis er 9 mediefolk dræbt i hovedstaden, skriver AP. Ingen er straffet for drabene. Ude i landet kæmper regeringsstyrker, støttet af Den Afrikanske Unions folk og kenyanske soldater imod islamisterne.

Millioner er flygtet fra jord og hjem efter 20 års borgerkrig og gentagne tørkekatastrofer. Antallet af ofre kan ikke opgøres.

Formaliteterne

Proceduren har været vanskelig, idet Somalia var oppe imod en FN deadline efter 8 år, der kræver et nyt fungerende styre og en grundlov. Overgangen fra overgangsregeringen til et ny overgangsstyre er et år forsinket.

Nu har Somalia et parlament, hvis medlemmer er udpeget af 135 klanledere. Medlemmerne har overlevet en proces med bestikkelser, vold og intimidering, såkaldte ”negative kræfter” i FNs jargon.

Los Angeles Times skriver, at 70 kandidater er afvist, fordi de var kriminelle, voldelige eller kendte krigsherrer.

Den endelige udvælgelse er foretaget af 27 somaliere støttet af 9 internationale observatører. De har modtaget gavmilde tilbud på kontanter i brune kuverter og dødstrusler på telefonerne, skriver Somalilandpress.

Næste face

Overgangspræsident Sheik Ahmed har været ret utilfreds, fordi nogle af hans kandidater blev afvist.

En somalisk hjælpearbejder og tidligere ansat ved parlamentet siger til Somalilandpress, at man frygter, at Ahmed nægter at forlade paladset, hvis han ikke kan fortsætte som præsident.

Medlemmerne af partlamentet skal først vælge deres formand, derefter en præsident, der igen skal udpege sin premierminister, der igen skal finde sit kabinet af ministre.

Den islamiske oprørsgruppe, al-Shabab, har dødsdømt hele forsamlingen.

Bedre end fortid

I henhold til The Guardian er magten nu opdelt mellem 4 store klaner og en gruppering af andre mindre sociale grupper. Det somaliske samfund er kontrolleret af klaner.

Befolkningen håber, at det nye styre vil trække Somalia ud af 20 år kaos styret af krigsherrer og med en grusom borgerkrig, hvor den islamitiske gruppe al-Shabab går sine egne veje og stadig kontrollerer store dele af landet.

Den udpegede forsamling af politikere har skrevet et oplæg til en grundlov, der bygger på to stærke ikke let forenelige principper.

Landet skal være styret efter muslimske principper og give borgerne alle mulige vestlige rettigheder som ytringsfrihed og ligestilling for kvinder.

Meningen er, at den endelige grundlov skal styres gennem en folkeafstemning for alle i Somalia. FN lykønsker med fremskridtene.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.