Jysk jobmaskine: Vi har ikke brug for østeuropæere
Ufaglært arbejdskraft er ikke nogen mangelvare heromkring, siger direktør Richard Fynbo, som ikke kan se noget behov for at importere østeuropæisk arbejdskraft, når der i forvejen er mange ledige. Fynbo Foods
På marmeladefabrikken Fynbo Foods er halvdelen af de ufaglærte ansatte kommet ind via ordninger med det lokale jobcenter. Det er den mest loyale arbejdskraft, man kan få, siger direktøren.

I den lille by Vrå syd for Hjørring ligger Fynbo Foods. Virksomheden, som især laver marmelade, men også andre frugt- og grøntsagsprodukter, er siden starten i 2002 vokset fra 5 til 70 medarbejdere og følger lige nu en fastlagt strategi om at fordoble omsætningen hvert femte år.

En sjælden solstrålehistorie i et område, hvor store fødevarevirksomheder er lukket på stribe og ufaglærte arbejdspladser forsvundet i tusindvis.

Og samtidig en virksomhed, der gerne vil tage ansvar for regionens arbejdsmarked og skabe arbejdspladser til mennesker med mange forskellige vilkår.

- Vi har nogle fra alle kategorier: Fleksjob, skånejob, erhvervspraktik, elever og lærlinge. En høj social profil er meget vigtigt for os. Det indebærer, at man tager et samfundsansvar. Både med at få de unge uddannet og med at hjælpe så mange ud på arbejdsmarkedet som muligt, også de svageste borgere, siger direktør Richard Fynbo.

Han fortæller, at de har en fast aftale med Hjørring Jobcenter om løbende at have fem ledige borgere i virksomhedspraktik. De kommer i forløb på 13 uger, og laver forskellige ekstra opgaver som ligger ud over de fastansattes arbejde.

LÆS OGSÅ: Udkants-kommune satser millioner på de ledige

På den måde kommer rigtig mange forbi virksomheden i løbet af et år, og det giver et godt grundlag at ansætte nye medarbejdere fra, siger Richard Fynbo.

- Vi er heldigvis i den situation, at vi bliver flere hvert eneste år. Hver gang vi skal ansætte, så går vi ud og ser, om der er nogen af dem i virksomhedspraktik, der kan passe ind i en fast stilling.

Ansætter fra jobcenteret - ikke Østeuropa

Efterhånden er det halvdelen af de ca. 50 ufaglærte på fabrikken, som er kommet ind via ordninger fra jobcenteret. Men det er ikke fordi, det handler om velgørenhed. Det er simpelthen en god forretning, mener direktøren.

- Personer, du har hjulpet i gang, det er meget loyale medarbejdere, slår han fast.

LÆS OGSÅ: Brian blev nægtet førtidspension: "I dag er jeg taknemmelig"

Derfor er svaret også kort og kontant, når man spørger, om virksomheden ansætter østeuropæere, der af mange arbejdsgivere regnes for at være billig og effektiv arbejdskraft.

- Nej, det har vi ikke. Det har jeg ikke overvejet. Jeg har fået tilbud fra vikarbureauer og lignende, som kan lave noget fikumdik, så de har dem ansat, og jeg bare skal betale 80 kroner i timen. Det er ikke noget for os, siger Richard Fynbo.

Rigeligt med ufaglært arbejdskraft

Nordjyden med det vildledende efternavn understreger, at han ikke har noget problem med østeuropæere og sagtens kunne finde på at ansætte dem, hvis det var nødvendigt.

- Men nu er det jo ikke ufaglært arbejdskraft, der mangler. I Vendsyssel er andelen endnu større end mange andre steder i Danmark, og vi har dygtige, stabile medarbejdere, så det er ikke noget problem, siger Richard Fynbo.

LÆS OGSÅ: Ekspert om jysk satsning: Vi har aldrig set noget lignende!

Da Vendelbo Marmelade, som lå i samme område, blev solgt i 2002, besluttede han sammen med fire kollegaer at starte en ny marmeladefabrik. Det handlede mere om at bruge deres evner til at skabe en ny, større arbejdsplads, end om at komme til lette penge, fortæller han.

- Denne her virksomhed er ikke oprettet fordi, at nogen ville være millionærer. Selvfølgelig skal vi tjene penge, så vi kan udvikle virksomheden, men det er ikke profit, der har første prioritet. Sådan tror jeg faktisk, at det er for mange entreprenører og iværksættere. Der er også andet, der driver værket, mener Richard Fynbo.

Fakta: Hjørring investerer i ledige og syge
  • Hjørring Kommune satser hårdt på at vende mange års faldende beskæftigelse. Med den socialdemokratiske borgmester Arne Boelt i spidsen poster byrådet 125 millioner kroner i indsatsen de næste fire år.
  • Indsatsen er rettet mod de personer på kontanthjælp og sygedagpenge, som man frygter vil ende i lang tids offentlig forsørgelse. De kommer i et skræddersyet forløb, som skal hjælpe dem med alt, der kan stå i vejen for at passe et arbejde. Det kan være bedre helbred, uddannelse eller en personlig mentor, som hjælper med at få styr på hverdagen.
  • Målet er at nedbringe deres tid på offentlig forsørgelse med gennemsnitligt et år. Det vil betyde, at udgifterne er tjent hjem i år 2018.
  • Pengene skal hovedsagelig bruges på nye medarbejdere. Kommunen har indtil videre ansat 37 personer, blandt andet socialrådgivere, sygeplejersker, fysioterapeuter og mentorer. Flere vil blive ansat næste år.
  • Investeringen er vedtaget af et enigt byråd.