Ekspert om jysk satsning: Vi har aldrig set noget lignende!
Jobcenteret i Hjørring ligger i den tidligere mælkepulverfabrik - en af mange industrivirksomheder, som er forsvundet fra området. Kommunen ansætter en nu en masse nye medarbejdere for at hjælpe ledige og syge tilbage i arbejde. Aske Folkmann Drost
Klogt af Hjørring at ansætte flere til at hjælpe svage ledige i arbejde, mener ekspert.

Hjørring Kommune investerer 125 millioner kroner over fire år i en kæmpe indsats for at få ledige og langtidssyge i arbejde. Kommunen kæmper med dalende beskæftigelse og presset økonomi, blandt andet på grund af flere ældre.

Derfor skal de mange millioner få flere borgere væk fra offentlig forsørgelse og ud på arbejdsmarkedet.

Det kan godt blive en god forretning, mener ekspert i arbejdsmarked og beskæftigelse Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet.

- Det lyder som et meget ambitiøst og relevant projekt, der stemmer fint overens med den viden og de antagelser, vi har, siger han.

Thomas Bredgaard siger, at meget peger i retning af, at netop en individuel, tværfaglig, koordineret indsats virker i forhold til kontanthjælpsmodtagere.

I Hjørring er 37 nye medarbejdere blevet ansat til indsatsen, og flere følger næste år.

Fine ord er ikke nok

Thomas Bredgaard understreger, at det ikke er fordi, indholdet i sig selv er noget nyt. Det er omfanget af projektet, som gør det særligt.

- Det interessante er, at man bruger en strategi, hvor man investerer i at ansætter en bunke nye medarbejdere til at få knækket kurven, fastslår forskeren.

Der stod meget om individuel tilgang og helhedsorienteret løsning for ledige og syge i kontanthjælpsreformen, men det har ikke i sig selv givet mærkbare resultater.

- Der er mange fine ord på kontanthjælpsreformen – men vi har ikke set, at kurven er knækket. Der er ikke sket noget markant fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere som følge af reformen, siger Thomas Bredgaard.

Vanskeligt at vurdere realismen

Men der er ikke andre steder, man har fulgt op med at ansætte så mange, så den store investering i Hjørring kan ikke umiddelbart sammenlignes med lignende projekter. Derfor er det svært at sige, om kommunen kan nå deres mål.

- Det er vanskeligt at vurdere realismen i det her. Især hos den gruppe kontanthjælpsmodtagere med størst udfordringer. Det er et afgørende punkt i forhold til at få regnestykket til at hænge sammen. Man kan nok godt stille spørgsmålstegn ved, om det er realistisk, mener Thomas Bredgaard.

Hvor meget, man kan få ud af indsatsen, afhænger også af, hvor udgangspunktet er, forklarer han.

- Hvis udgangspunktet er meget ringe succes med at få dem i arbejde, kan man måske godt tillade sig at have et højt mål. Især hvis man sætter ind med en massiv og intensiv indsats, som det tyder på, siger Thomas Bredgaard.

Arbejdsmarkedsforskeren minder om, at når det handler om beskæftigelse, er alt afhængigt af konjunkturerne på arbejdsmarkedet.

- Kommer det til at gå bedre, så får de virkelig også medvind med sådan noget her. Men kommer der en ny krise, så tror jeg ikke, de kan realisere de her målsætninger, vurderer han.

Fakta: Hjørring investerer i ledige og syge
  • Hjørring Kommune satser hårdt på at vende mange års faldende beskæftigelse. Med den socialdemokratiske borgmester Arne Boelt i spidsen poster byrådet 125 millioner kroner i indsatsen de næste fire år.
  • Indsatsen er rettet mod de personer på kontanthjælp og sygedagpenge, som man frygter vil ende i lang tids offentlig forsørgelse. De kommer i et skræddersyet forløb, som skal hjælpe dem med alt, der kan stå i vejen for at passe et arbejde. Det kan være bedre helbred, uddannelse eller en personlig mentor, som hjælper med at få styr på hverdagen.
  • Målet er at nedbringe deres tid på offentlig forsørgelse med gennemsnitligt et år.
  • Pengene skal hovedsagelig bruges på nye medarbejdere. Kommunen har indtil videre ansat 37 personer, blandt andet socialrådgivere, sygeplejersker, fysioterapeuter og mentorer. Flere vil blive ansat næste år.
  • Investeringen er vedtaget af et enigt byråd.