V om Hjørring-satsning: "Utrolig interessant"
På rådhuset i Hjørring har et enstemmigt byråd vedtaget at sætte en stor pose penge af til at få standset den faldende beskæftigelse. Aske Folkmann Drost
Arbejdsmarkedsordfører for Venstre Hans Andersen ser positivt på en massiv indsats for at hjælpe de svageste ledige tilbage på arbejdsmarkedet.

I Hjørring har et enigt byråd vedtaget at investere 125 millioner kroner i et projekt, der skal få ledige og syge hurtigere tilbage i arbejde.

Den nordjyske kommune og borgmester Arne Boelt (S) har fået stor ros fra beskæftigelsesministeren, og også Venstre melder sig under de begejstrede faner.

- Det ser utrolig interessant ud. For mig er det ikke så vigtigt, hvordan vi når dertil, men det er afgørende, at vi flytter så mange som muligt fra offentlig forsørgelse til at forsørge sig selv, siger Hans Andersen, der er arbejdsmarkedsordfører for Venstre.

- Det, at man igen bliver en del af det arbejdende fællesskab, at være med til at bidrage, have kolleger og så videre, det hjælper ikke kun samfundet - det hjælper i særdeleshed også den enkelte ledige, siger han.

LÆS OGSÅ: Udkants-kommune satser millioner på de ledige

Godt at de tager ansvar

Flere arbejdsmarkedseksperter, som Avisen.dk har talt med, har fremhævet, at Hjørring har fat i det rigtige, når de laver målrettede, individuelle indsatser til svage ledige. Men til gengæld er det mere usikkert, om kommunen kan nå de meget høje mål, som de forventer.

LÆS OGSÅ: Ekspert om jysk satsning: Vi har aldrig set noget lignende!

Hans Andersen vil ikke gå ind i, om Hjørrings store investering er fornuftig, men nøjes med at rose nordjyderne for at tage initiativ.

- Hvorvidt disse redskaber er den rette vej at gå, er svært at svare på. Det er en kommunal prioritering, og vi må se hvilke resultater, de kan opnå. Men uanset er det godt, at der i kommunen tages politisk ansvar for dette problem, og at de gør en indsats, siger ordføreren.

Fakta: Hjørring investerer i ledige og syge
  • Hjørring Kommune satser hårdt på at vende mange års faldende beskæftigelse. Med den socialdemokratiske borgmester Arne Boelt i spidsen poster byrådet 125 millioner kroner i indsatsen de næste fire år.
  • Indsatsen er rettet mod de personer på kontanthjælp og sygedagpenge, som man frygter vil ende i lang tids offentlig forsørgelse. De kommer i et skræddersyet forløb, som skal hjælpe dem med alt, der kan stå i vejen for at passe et arbejde. Det kan være bedre helbred, uddannelse eller en personlig mentor, som hjælper med at få styr på hverdagen.
  • Målet er at nedbringe deres tid på offentlig forsørgelse med gennemsnitligt et år. Det vil betyde, at udgifterne er tjent hjem i år 2018.
  • Pengene skal hovedsagelig bruges på nye medarbejdere. Kommunen har indtil videre ansat 37 personer, blandt andet socialrådgivere, sygeplejersker, fysioterapeuter og mentorer. Flere vil blive ansat næste år.
  • Investeringen er vedtaget af et enigt byråd.