Ingen motivation? Sådan skal du træne

Kniber det med at holde motivationen? Måske skal du nytænke din træning. Det er vigtigt at overveje, om du vil træne alene eller med andre.
Selv noget så individuelt som løb, bliver sat i system i løbeklubber landet over, for danskerne søger fællesskab og dygtige instruktører, når vi starter ny træning.
Selv noget så individuelt som løb, bliver sat i system i løbeklubber landet over, for danskerne søger fællesskab og dygtige instruktører, når vi starter ny træning. Foto: /Polfoto

Motion skal være nemt at komme i gang med. Nogle vil måske dyrke det derhjemme eller i det fri, mens andre foretrækker fitnesscentret.

Men faktisk bør man også tage stilling til, om man helst vil træne alene eller sammen med andre.

For det kan have en stor indvirkning på, om man holder fast, at man har valgt en sport med den rette blanding af mennesker. Det forklarer Marina Aagaard, der er master i træning og fitness:

- Det er meget forskelligt, hvad der motiverer mennesker, men forskning tyder på, at holdtræning giver større vedholdenhed, fortæller hun.

Løb er traditionelt en enmandssport, men overalt i landet skyder løbeklubber op, og også hos idrætsforeningernes hovedorganisation, DGI, oplever man et boom i antallet af medlemmer på løbeholdene.

- Danskerne vælger løb, fordi det er belejligt at presse ind i en travl hverdag. Men man kan jo tydeligt se i folks ansigtsudtryk, om de er begejstrede løbere eller lidende, siger Søren Møller, der er formand i DGI.

Han anbefaler, at du forsøger at finde glæden ved din træning, for den er afgørende for, om du får succes.

Det er ikke motivation nok, at du gerne vil være sund, hvis du ikke morer dig.

Og netop dér kan det give mening ikke kun at tænke i træningsform, men også i hvor mange mennesker du har lyst til at træne sammen med.

- Det er meget vigtigt at se indad og spørge sig selv, hvornår du gennem tiden har haft det sjovest med din træning. Måske nyder du roen ved at være alene, men mange nyder også at have holdkammerater at følges med, siger Marina Aagaard.

Der er fordele og ulemper både ved at træne alene eller sammen med andre.

Den største udfordring ved solotræning er, at man nemmere mister motivationen, for det er kun sofaen, der opdager, at man springer over. Ved træning på faste hold kan det være en udfordring at stå det samme sted på samme tid hver uge.

Men Søren Møller peger også på, at mange, der vælger at træne på egen hånd, ikke kender de tilbud, der ligger tæt på dem.

- En stor gruppe af voksne nybegyndere går i gang alene, men det er nok den dårligste strategi, man kan have, for det er dem, der render ind i skaderne, forklarer han.

Fordele og ulemper ved at træne:
  • Alene: Giver koncentration og ro. Du kan følge dit eget tempo, men motivationen kan mangle, og der er ingen konsekvens, hvis du springer over.
  • Med en ven: Er hyggeligt, og du kommer nemmere ud af døren. Din præstation skærpes, men hvis I er meget forskellige, risikerer du enten at præstere dårligt og eller få en skade.
  • På hold: Alle slags hold påvirker vedholdenhed positivt. Du har en funktion på holdet og kan ikke undværes, men det kan være svært at afse en fast tid hver uge.

 

UDVID

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.