HK lancerer nyt angreb på 50 procents-regel
HK har som hovedkrav ved forårets overenskomstforhandlinger, at 50 procents-reglen bliver afskaffet. Foto: Colourbox / POLFOTO
Efter et halvt århundrede med den såkaldte 50 procents-regel forsøger HK endnu engang at få den fjernet.

En storkonflikt med flere hundrede tusinde lønmodtagere på barrikaderne kan blive en realitet, hvis ikke den såkaldte 50 procents-regel bliver fjernet ved overenskomstforhandlingerne.

Fagforbundet HK starter det nye år med en annoncekampagne mod reglen, der betyder, at omkring 100.000 handel- og kontoransatte i HK-job går glip af goder som betaling for overarbejde, løn under barsel og den sjette ferieuge.

"Den kampagne, vi har sat i gang i dag, skal gøre opmærksom på, at vi stadig har som højeste prioritet at få afviklet 50 procentsreglen. Det er den regel, som diskriminerer funktionærer på HK-området, sådan at det bliver meget sværere for dem at blive omfattet af en overenskomst," siger formand for HK/Privat Simon Tøgern til Newspaq.

Reglen betyder, at over halvdelen af de ansatte i en privat virksomhed på HK-området skal være medlemmer af fagforbundet, for at overenskomsten træder i kraft.

"Der ingen andre organisationer, der har den begrænsning på deres overenskomster. De fleste af vores medlemmer er omfattet, fordi vi opfylder 50 procentsreglen. Men det er ikke alle steder, vi gør det. Og så er det, at vi siger, at det er helt urimeligt, at HK'ere bliver ringere stillet end alle andre," siger Simon Tøgern.

Ved overenskomstforhandlingerne for to år siden kæmpede HK/Privat også for at komme af med reglen, men arbejdsgiverne var lodret imod.

Tre ud af fire af HK/Privats medlemmer stemte nej til Mæglingsforslaget 2010. Men forslaget blev vedtaget med ja-stemmer fra 3F, hvor medlemmerne ellers har tradition for at stemme nej til mæglingsforslag.

Bliver den tradition taget op igen, så er en storkonflikt på arbejdsmarkedet aktuel.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet betegner spørgsmålet om 50 procentsreglen som den største hindring for en aftale forud de forhandlinger, som Dansk Industri og CO-industri tager hul på på onsdag.

"HKs kampagne er den eneste alvorlige sten i skoen ved forårets overenskomstforhandlinger," siger han.

Chefforhandler Thorkild E. Jensen fra CO-industri går til forhandlingsbordet med kravet om at få 50 procentsreglen afskaffet.

"Det er et utroligt vigtigt krav. Vi satser på at få et gennembrud i forhandlingerne," siger han.