Hjemmehjælpere frygter bandekrig: Alle skal bære ID-kort

Hjemmehjælpere fra Den Sociale Hjemmepleje i København skal bære ID-kort og jakker fra kommunen som konsekvens af bandekonflikten.
Hjemmehjælpere fra Den Sociale Hjemmepleje i København skal bære ID-kort og jakker fra kommunen som konsekvens af bandekonflikten.
Hjemmehjælpere fra Den Sociale Hjemmepleje i København skal bære ID-kort og jakker fra kommunen som konsekvens af bandekonflikten. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix/arkiv

De ansatte i den Sociale Hjemmepleje, der yder hjemmehjælp til borgere mellem 18 og 65 år, bliver nu påvirket af den spændte bandekonflikt i Købehavn. Alle hjemmeplejerne skal have tydelige ID-kort og jakker, hvor der står, at de er fra Københavns Kommunes hjemmepleje.

Det oplyser Carina Frei, afdelingsleder i Den Sociale Hjemmepleje på Nørrebro, Bispebjerg, Brønshøj og Vanløse. Det er det område i København, hvor bandekonflikten raser.

- Jeg oplever, at mine medarbejdere føler sig meget udsatte. Når mørket faldet på, begynder det hele jo at ulme lidt. Vores nattevagt har følt sig truet, for det er jo ikke rart at komme ud i områder, hvor man lige har læst, at der er blevet skudt, eller hvor der står folk i grupper. Nu begynder vores dagsvagt også at være urolig, siger Carina Frei.

Kriseberedskab er klar

Torsdag aften fløj patronerne igen i København, hvor Brønshøj, Tingbjerg og nordvestkvarteret denne gang stod for skud. Bandekonflikten ulmer, og det har gjort hjemmehjælperne i Københavns Kommune utrygge. Flere uskyldige er blevet ramt af skud under konflikten

I løbet af de sidste to måneder har der været 23 banderelaterede skudepisoder i København. Det har påvirket den daglige gang hos hjemmeplejen, og der bliver snakket meget om, hvordan de ansatte skal forholde sig til det hele.

Kriseberedskabet er også gjort klart, og ledelsen står klar til telefonisk rådgivning i døgndrift, ligesom cyklen for flere af plejerne er byttet ud med en bil. Det, håber de, kan give de ansatte en større fornemmelse af sikkerhed.

-  Vi har gjort, hvad vi kan for at være på forkant, hvis der skulle ske noget, siger Carina Frei.

Fanget bag afspærring

Tillidsrepræsentant i Vanløse, Brønshøj og Husum hjemmepleje, Lene Tesdorph, kan også mærke utrygheden blandt sine kollegaer.

-  Den er begyndt at komme, særligt efter i går med skuddene i Tingbjerg. Vores ansvarshavende sygeplejer blev også lukket inde på grund af politiafspærringerne efter skuddet, siger hun.

Ligesom Den Sociale Hjemmepleje har Lene Tesdorphs adeling derfor taget deres forholdsregler for at gøre de ansatte mindre usikre. De kører altid to ud ad gangen og har fået besked på at have radioen kørende, så de kan trække sig, hvis der er noget i gærde, siger Lene Tesdorph. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.