Hjemløse Bjørn meldte kommunen til politiet: 'Jeg betragter det som en fuckfinger'

57-årige Bjørn Danh er hjemløs. I protest mod at Helsingør Kommune aldrig gav ham svar på, om han kunne få en kommunal handleplan, meldte han kommunen til politiet.
Bjørn Danh bruger dagene på diverse biblioteker i Nordsjælland.
Bjørn Danh bruger dagene på diverse biblioteker i Nordsjælland. Foto: Nicolai Jaquet

- At en rig kommune som Helsingørs ikke vil hjælpe, det betragter jeg som en fuckfinger.

Ordene er Bjørn Danhs. Han er 57 år, hjemløs og kommer fra Helsingør. 

Bjørn er en af de mange hjemløse i Danmark, der ikke har en kommunal handleplan.

Han har været hjemløs i 15 måneder, efter at hans lejemål blev opsagt. Siden har han levet som hjemløs, hvor han for det meste overnatter i den fri natur. 

Bjørn kontaktede kommunen, da han mente en handleplan, kunne hjælpe ham med at danne et overblik over, hvilke muligheder han har.

- Man går jo rundt og spekulerer, og en handleplan ville kunne koordinere alle de små ting, ens liv består af. Give en et fundament og noget viden om ens situation og de muligheder, der er for ens fremtid, siger han.

Han er skrevet op til flere boliger, men forklarer, at det på grund af boligmanglen har lange udsigter at få et sted, der er til at betale. Bjørn er nemlig kun på kontanthjælp, og derfor er en høj husleje ikke til at betale.

- Jeg vil næsten hellere være hjemløs, end at sidde i en dyr lejlighed og kun have 500 kroner at leve for. Jeg vil gerne have en bolig, der er til at betale. Alternativet er at leje et værelse et sted, og det ville ikke være helt tosset. Man bliver træt af ikke at have et tilholdssted, hvor man kan have sine ting og kalde sit eget, siger Bjørn Danh.

Meldte kommunen til politiet

Da Bjørn Danh første gang fik nys om, at kommunen kan tilbyde en handleplan til hjemløse, tog han kontakt til Helsingør Kommune. Svaret har Bjørn aldrig fået. Kun gennem en artikel i Helsingør Dagblad, understregede kommunen, at man ikke har krav på en handleplan, bare fordi man ikke har noget sted at bo.

At kommunen aldrig vendte tilbage på Bjørns henvendelse gjorde ham så vred, at han meldte dem til politiet. Primært for at sende et signal til omverdenen. 

- Det var ikke så meget for at få en handleplan, men ligeså meget en protest mod den måde, man bliver behandlet på. Kommunen mener, at det er selvforskyldt, at jeg er hjemløs, siger Bjørn Danh.

Bjørn har det fint med, at politiet ikke valgte at køre videre med anmeldelsen. Det vigtigste for ham var at skabe opmærksomhed om kommunens sagsbehandling.

Ingen kommunikation fra kommunen

Bjørn døjer med slidgigt. Udover det har han efter et fald nytårsaften en skulderskade, han nu er i behandling for. Han har også et alkoholproblem, og går i motivationsgruppe med henblik på at blive ædru.

Servicelovens paragraf 141, der beskriver den kommunale handleplan, slår ned på, at alle med 'fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne skal tilbydes en handleplan. Noget kommunen ifølge Bjørn ikke har mulighed for at vurdere, når de ikke vil snakke med ham om en handleplan.

- Jeg forventede lidt, at man blev inviteret ind til en, der kunne fortælle en, hvad mulighederne er, og hvor lang tid det ville tage. Bare 10 minutters møde ville være rart. Man bliver lidt bitter over, at de bare virker ligeglade, siger Bjørn Danh.

Arbejde med grøn energi

Bjørn arbejdede i næsten 30 år som lastarbejder for SAS i Københanvs Lufthavn. Siden har han haft småjob og praktikpladser, og han drømmer om at kunne få et arbejde eller måske endda en uddannelse.

- Jeg har kun min studentereksamen. Jeg ville gerne noget med teknik eller måske ingeniør med fokus på grøn energi og klima, siger han.

Med 57 år på bagen skal det gerne være en kort uddannelse, der hurtigt vil kunne give ham de rette kvalifikationer. Ellers ville Bjørn gerne have et job, hvor han kan køre rundt og hjælpe folk med forefaldende arbejde.

- Hvis du har et job, hvor du står op og smiler om morgenen, kan du jo godt arbejde til langt ind i 70'erne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.