Hit med efterlønspengene

Danskerne hæver i langt højere grad deres efterlønspenge, end regeringen havde ventet. Håbet er, at en del ender i forbrug.
Ja, tak! Sådan siger masser af danskere til tilbuddet om at hæve deres efterlønspenge.
Ja, tak! Sådan siger masser af danskere til tilbuddet om at hæve deres efterlønspenge. Foto: Colourbox

Milliarderne fosser ud af statskassen i et tempo, som politikerne ikke havde forudset.

Danskerne løber nemlig stormløb på efterlønspengene. Oprindeligt var det forventet, at skulle udbetale 17,5 milliarder kroner til 415.000 danskere.

Men nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at der bliver travlt med udbetalingskassen, skriver Berlingske.

583.000 danskere forventes at ville hæve pengene - det betyder udbetalinger på 24 milliarder kroner.

Og der er de seneste års forringelser af ordningen, som får flere til at gå til kassen, mener overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen fra Københavns Universitet.

- Hvis flere end ventet nu forlader efterlønnen, så vil det give bedre offentlige finanser på længere sigt. I år bliver de offentlige finanser derimod midlertidigt forværret, fordi flere får efterlønsopsparingen udbetalt, siger Whitta-Jacobsen til Berlingske.

Regeringen håber, at en del af de mange milliarder, der hæves, går til forbrug og dermed sætter gang i hjulene. Men det er ifølge vismanden meget usikkert, hvor mange penge danskerne vil hælde ud til tøj, sko, biler og rejser.

- Danskere kan potentielt hæve over 50 milliarder kroner. Vi ved ikke, hvor meget der spares op, men der er tale om store udbetalinger, og der er en tendens til, at jo større beløb, man modtager, jo mere sparer man op, siger professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til avisen.

Især dem under 40 år dropper efterlønnen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.