450.000 får muligheden om kort tid: Få udbetalt op til 106.000 kr. skattefrit
Det lyder fristende at hæve sin efterløn skattefrit, men man skal tænke sig godt om, siger Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser. Foto: Torkil Andersen/Scanpix
Fra årsskiftet får alle i efterlønsordningen mulighed for at hæve deres efterlønsbidrag skattefrit. Men det er ikke nødvendigvis en god idé, advarer A-kasserne.

Om få dage skal alle i efterlønsordningen træffe et afgørende valg.

De skal beslutte, om de vil have udbetalt en skattefri efterlønsbonus, eller om de fortsat vil have muligheden for at kunne gå på efterløn.

Får de udbetalt bidraget, træder de nemlig helt ud af efterlønsordningen.

Et stort skattefrit beløb kan friste, hvis man drømmer om at renovere huset eller en længere rejse. Men man skal tænke sig grundigt om. Sådan lyder rådet fra A-kasserne.

Initiativet er en del af en række ændringer af pensionssystemet, som regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om i juni og som netop er blevet endeligt vedtaget i Folketinget. Formålet er at få danskerne til gå senere på pension og spare mere op til alderdommen.

Direktør i Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, mener, der er tale om lokkemad fra regeringens side.

- Hvorfor vil man ellers give et tilskud til at få folk til at melde sig ud? Det er jo fordi, de gerne vil have flere til at droppe den rettighed, de har. Men man skal tænke over, om de penge, man kan få ud, står mål med det, man fraskriver sig, siger han til Avisen.dk.

"Bedre at vente for langt de fleste"

Det er kun i perioden fra 1. januar til 30. juni 2018, at det er muligt at få efterlønsbidraget udbetalt skattefrit.

FÅ OVERBLIK OVER DE NYE EFTERLØNSREGLER.

Der kan være mange penge at hente. Ifølge regeringens egne beregninger kan de danskere, der er tættest på efterlønsalderen, få udbetalt helt op til 106.000 kroner skattefrit.

Men Verner Sand Kirk advarer om, at det netop ikke betaler sig at hæve bonussen for dem, som har indbetalt til efterlønsordningen i længst tid.

Beregninger fra Danske A-kasser viser, at en 60-årig med 106.000 kroner på sin efterlønskonto risikerer at gå glip af 40.000 kroner ved at få udbetalt efterlønsbidraget.

Og de 60-årige er ikke de eneste, der kan miste penge ved at hæve pengene i første halvår af 2018.

- Hvis du arbejder helt, til du når pensionsalderen, får du en skattefri præmie på det tidspunkt, som for langt de fleste er mere værd, siger Verner Sand Kirk.

54.000 formodes at hæve bonus

Avisen.dk ville gerne have spurgt regeringen ind til A-kassernes kritik.

Men det har kun været muligt at få en skriftlig kommentar fra Venstres beskæftigelsesordrører Hans Andersen, der i en sms skriver: 

"Vi støtter op om at give et økonomisk klap på skulderen til dem, der frasiger sig efterlønsordningen og tager en ekstra tørn på arbejdsmarkedet. Det skaber incitament for at endnu flere seniorer bliver ved med at trække i arbejdstøjet."

Regeringen forventer, at 54.000 personer benytter sig af muligheden for udbetaling i 2018. 

Forventningen er også, at de gennemsnitlige udbetalinger vil være på omkring 96.700 kroner svarende til 5,2 milliarder kroner. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.    

Dårlige erfaringer

Det er ikke første gang, at danskerne bliver tilbudt en bonus mod at droppe efterlønnen. Det skete også i 2012, hvor hver anden meldte sig ud.

Dengang var det langt fra alle, der fik gavn af at hæve pengene før tid, fortæller Eva Obdrup, der er forretningsfører for 3F’s A-kasse.

- Vi så i 2012, at folk syntes, det var enormt fristende at få de her penge. Jeg hørte om nogle, der havde brug for at få ordnet deres tænder. Men man skal gøre sig klart, at når man får pengene ud, kan valget ikke gøres om, siger hun.

Derfor er det ifølge Eva Obdrup vigtigt, at man overvejer, hvordan man forventer, at ens arbejdsliv er, når man når efterlønsalderen.

Hun peger på, at man ved at få udbetalt pengene også giver afkald på at få et såkaldt seniorjob. Et seniorjob giver mulighed for et job, hvis man mister sin dagpengeret op til fem år før efterlønsalderen.

Der er stadig færre, der indbetaler til efterlønsordningen. I dag betaler omkring 450.000 mennesker til ordningen, viser den seneste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).