Henning i frygteligt overfald på jobbet: 14 år efter får han millioner i erstatning
Det var en psykisk syg person, der stak Henning ned i 2003, mens han var på vej fra en afdeling til en anden i den beskæftigelsesafdeling, hvor han arbejdede. Modeloto: Scanpix / Iris
Det var et overfald med saks, der startede Hennings lavine af alkoholmisbrug, skilsmisse, tvangsauktion og selvmordsforsøg. Derfor får han nu erstatning for sin arbejdsskade.

Henning får aldrig sit gamle liv tilbage, men nu får han mulighed for at rydde op i sin økonomi, der ligesom resten af hans liv har ligget i ruiner, siden han i 2003 blev stukket i maven med en saks, mens han var på arbejde.

Onsdag fik han medhold i Ankestyrelsen, som tilkendte ham en erstatning på, hvad der svarer til 3,3 millioner kroner. Det oplyser KLA Personskade, som har ført hans sag i Ankestyrelsen. Tidligere var det meste af sagen ellers blevet afvist af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

- Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ville ikke anerkende, at Hennings alkoholmisbrug og psykiske problemer skyldes det overfald, han havde været udsat for. Men nu har Ankestyrelsen anerkendt, at den oplevelse både har givet ham psykiske mén og kostet en stor del af hans erhvervsevne, siger Gitte Iversen, der er advokat og partner i KLA Personskade.

Avisen.dk har set afgørelsen. På grund af sagens omstændigheder ønsker Henning ikke sagen omtalt med sit fulde navn.

Meningsløse arbejdsprøvninger

Den dengang 43-årige Henning arbejdede i en kommunal beskæftigelsesafdeling, da han i 2003 blev stukket med en saks i maven af en psykisk syg person, da han var på vej fra en afdeling til en anden.

Han kom sig over de fysiske skader og vendte tilbage til sit arbejde, men i 2007 brød han sammen. Han mistede sit job, huset røg på tvangsauktion og han blev skilt. De psykiske problemer førte også til et overforbrug af alkohol.

- Han kunne ikke slippe det, det blev ved med at være inde i ham, og det førte til flere selvmordsforsøg og indlæggelser på psykiatrisk afdeling, fortæller Gitte Iversen.

Overfaldet blev anerkendt som en arbejdsskade, og Henning fik en lille godtgørelse for varige mén. Men Arbejdsmarkedets Erhvervssikring mente ikke, at overfaldet havde påvirket Hennings evne til at arbejde, så derfor fik han ikke erstatning for tabt erhvervsevne. De mente, at alkoholmisbruget skyldtes skilsmissen og ikke overfaldet. Samtidig røg Henning ind i det kommunale system, fordi han ikke var i stand til at passe sit arbejde.

- Der er ikke nogen, der kobler tingene sammen. De ser det som én ting, at han har været udsat for et overfald, og en anden ting at han er blevet alkoholiker. Så de bliver ved med at sende ham i meningsløse arbejdsprøvninger, siger Gitte Iversen.

I 2014 tog Henning kontakt til advokater, og da de kommer ind i sagen, får han tilkendt førtidspension.

- Det giver ham meget ro på, og det gør det også lettere at fastsætte erhvervsevnetabet. Når det hele sejler i det kommunale system, så sejler det også i arbejdsskadesystemet, siger Gitte Iversen.

Da sagen endelig kommer for Ankestyrelsen, får han medhold i, at både de psykiske problemer og alkoholmisbruget skyldes overfaldet.

Han har i mellemtiden fået konstateret Post Traumatisk Stress Syndrom (PTSD), og hans mén er derfor blevet sat op fra 10 til 25 procent. Samtidig vurderer Ankestyrelsen, at Henning har mistet 85 procent af sin erhvervsevne. Det er det, der til sammen giver ham en erstatning, der svarer til 3,3 millioner kroner.